Eten bij kaarslicht: zou je dat nou wel doen?

Wat doet verlichting met de smaakbeleving? FOTO SHUTTERSTOCK

Het beste servies op tafel, blinkend opgepoetst bestek, een bijpassende wijn uit een goed jaar in de kristallen glazen en om het helemaal af te maken wat zorgvuldig geplaatste kaarsen op tafel. Dat klinkt als de juiste setting voor een geslaagd dinertje, toch? Wél als je vooral voor romantiek en sfeer gaat. Heb je uren lopen sloven in de keuken en mag smaak de hoofdrol krijgen, dan kun je het kaarslicht volgens recent onderzoek van de Universiteit Maastricht misschien maar beter achterwege laten.

Een subtiel verlicht restaurant ziet er uitnodigender uit dan een eetzaal met tl-buizen aan het plafond. Ook thuis voelt tafelen knusser en gezelliger met zacht licht. Maar wat doet de helderheid van het licht waarbij je aan tafel gaat met hoe je de smaak beleeft van de ingrediënten op je bord? Dat was precies de vraag die onderzoekers van de Universiteit Maastricht zich stelden. Zij onderzochten hoe de intensiteit van verlichting je smaakperceptie beïnvloedt.

Zelfde locatie, ander licht

Ze namen de proef op de som door honderden gasten van een gastronomisch restaurant een uitgebalanceerd gerecht voor te schotelen dat specifiek voor het onderzoek werd ontwikkeld. De deelnemers was gevraagd om feedback te geven op een nieuwe amuse: zij wisten dus niet precies aan wat voor experiment zij meededen. Alle gasten dineerden op dezelfde locatie en kregen hetzelfde gerecht voorgezet. Maar waar de ene groep de maaltijd nuttigde in gedimd omgevingslicht, werd het restaurant voor de andere groep juist helder verlicht.

Meer licht, meer smaak

Na het eten evalueerden de proefpersonen de smaakintensiteit van het gerecht. Daaruit bleek dat eters in helder omgevingslicht de smaak van het gerecht intenser beleefden dan in zwak omgevingslicht. Ze proefden dezelfde smaken, zoals zoet, zuur, zout en bitter, vertelde onderzoeker Kimberley van der Heijden aan het Vlaamse Radio 1, maar wát ze proefden, smaakte intenser. Als je puur voor smaakbeleving gaat, kies je volgens Van der Heijden liever niet voor (alleen) kaarslicht aan tafel.

Beetje van beide

Voortaan de verlichting boven tafel dus maar op standje maximaal, als je uitgebreid hebt staan koken? Echt sfeervol wordt het daar niet van. Een al te fel verlichte tafel doet toch al snel denken aan een snelle hap in een snackbar of kantine. Maar een beetje rekening houden met de verlichting aan tafel kan geen kwaad. Zolang het eten op de borden goed te zien is, kunnen een paar kaarsen best. Want hoe lekker de maaltijd ook is, uitgebreid samen tafelen vraagt ook om een prettige ambiance.

Nieuws

menu