Eten bestellen voor beginners

Vind je het allemaal wat spannend, dan val je gewoon terug op de klassiekers: pizza en Chinees. FOTO PIXABAY

Telkens weer je eigen maaltje koken gaat op den duur ook vervelen, alleen zit buiten de deur eten er voorlopig niet in. Ben je huiverig om eten te laten bezorgen omdat je geen idee hebt hoe dat eigenlijk werkt? Met deze handleiding heb je vanavond nog een niet-zelfgemaakt diner op tafel staan.

Eerst de belangrijkste vraag: waar bestel je? Thuisbezorgd is de grootste en bekende van alle bezorgdiensten, maar afhankelijk van waar je woont in Noord-Nederland kun je ook gebruik maken van de diensten van UberEats en – in de stad Groningen – Fooddrop. Deze diensten bieden veel gebruiksgemak en hebben gestroomlijnde websites en apps: je kunt kiezen uit een hele lijst restaurants die op jouw adres bezorgen, je klikt aan wat je wilt hebben en hoe laat, je rekent digitaal af en dan is het alleen nog afwachten tot de bezorger aanbelt.

Rechtstreeks bestellen

Maar als je de horeca een warm hart toedraagt, kun je beter rechtstreeks bij een restaurant bestellen. Voor bestellingen via de bezorgdiensten dragen ze flink wat van hun winst af. Vaak is rechtstreeks bestellen daarom ook goedkoper voor jou.

Een mogelijk nadeel van bestellen bij restaurants zelf is dat het bestelproces soms minder soepel verloopt, zeker bij zaken die pas onlangs op bezorgen zijn overgestapt. Vaak hebben ze gewoon een webshop, maar in andere gevallen moet je bellen of een appje sturen en krijg je daarna een betaalverzoek of moet je contant betalen bij levering.

Geen patat, wel curry

Dan de volgende cruciale keuze: wat bestel je? Bij bezorgmaaltijden houd je het doorgaans simpel en bestel je geen voorgerecht, omdat anders je hoofdgerecht koud is tegen de tijd dat je daar aan toe bent. Bijgerechten en koude nagerechten kunnen natuurlijk wel.

Niet alle gerechten lenen zich daarnaast even goed voor vervoer per fiets of brommer. Patat is bijna een geheide tegenvaller en ook risotto is misschien niet de beste keus: beiden zijn klef als ze afkoelen. Maar stoofgerechten en curry’s doen het prima als bezorggerecht en kun je zelfs probleemloos opnieuw opwarmen. Spareribs zijn ook geschikt, en als je voor koude gerechten gaat zoals sushi of een pokébowl kan het al helemaal nauwelijks misgaan. Vind je het allemaal wat spannend, dan val je gewoon terug op de klassiekers: pizza en Chinees.

Wel of geen fooi?

Een half uur tot een uur later staat de bezorger voor je deur. Vroeger verwachtte die een fooi, maar dat was in de tijd dat je het eten altijd contant aan de deur afrekende. Tegenwoordig betaal je meestal digitaal en blijft het extraatje voor de bezorger achterwege, al staat het je natuurlijk altijd vrij om die hardwerkende jongen of meid een euro toe te stoppen.

Zorg er in elk geval voor dat jullie meteen kunnen eten zodra de bestelling arriveert, dus dek de tafel bijvoorbeeld alvast. Je kunt natuurlijk rechtstreeks uit de bakjes en zakjes prikken waar het eten in zit, maar het is een stuk gezelliger om een en ander op een bord te scheppen. Tip uit de horeca: als je de borden alvast even voorverwarmt in de oven, blijft je eten er langer warm op.

Eet smakelijk!

Nieuws

menu