Ernst Kuipers: 'Laat je niet foppen door lage coronacijfers, de Britse variant neemt de overhand. Schaf avondklok niet af'

Ernst Kuipers. ANP
De voorziter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg gaf maandag een persconferentie waarbij hij zijn waarschuwingen uitte.
De Britse variant lijkt veel besmettelijker te zijn dan de gewone variant. De coronacijfers dalen de laatste dagen flink. Maandag zat het aantal nieuwe besmettingen onder de 3.500. Dat lijkt bemoedigend, want het is net zo laag als bij het begin van de tweede golf.
'Twee pandemiën tegelijk'
„Maar we moeten ons door dat lage cijfers niet in de luren laten leggen", zegt Kuipers. „Eigenlijk hebben we te maken met twee pandemiën. Eentje met de bekende variant en eentje met de Britse variant. De eerste weten we redelijk aan te pakken met de hudige maatregelen, maar de andere niet."
De Britse mutatie is nu nog in de minderheid, maar wint terrein. Volgens Kuipers bedroeg het aantal besmettingen met de Britse variant begin januari nog 3 tot 5 procent. „Maar nu gaat het al om een derde van de besmettingen. Binnen een paar weken vermoedelijk al de helft."
'Dit is een dal, maar aantallen gaan weer stijgen'
Kuipers denkt dat er wat betreft het aantal besmettingen sprake is van een dal.
„Dit dal houdt nog aan tot in ieder gevalde tweede week februari. Daarna is er een gerede kans dat de aantallen weer stijgen en dat zal doorzetten tot ten minste half maart."
Elke keer als er een stijging is in het aantal besmettingen is te zien dat de gevolgen nog lange tijd na-ebben. „Stijgen gaat snel, dalen gaat langzaam. Dat zien we al sinds het begin van de pandemie."
'Versoepelen? Avondklok afschaffen? Slecht idee'
Ondertussen zijn er geluiden dat er versoepelingen komen. Zo is er sprake van het opheffen van de avondklok vanaf 10 februari. De verwachting is dat het kabinet dat dinsdag bekend maakt bij een persconferentie.
Kuipers zegt het geen goed idee te vinden de avondklok niet te verlengen. „We hebben de avondklok tien dagen. Dat is nog niet zo lang." De effecten zijn pas goed zichtbaar over een week, denkt Kuipers.
Ook is meer data nodig vindt hij en daarom is het goed de avondklok te behouden. „We hebben behoefte aan veel date om iets te kunnen zeggen over het verloop van de Britse variant."
Het plan om basisscholen te openen ziet hij wel zitten. „Waarschijnlijk is de impact van besmettingen op basisscholen op het totale aantal besmettingen maar heel beperkt.
Voorjaar en verdere toekomst
Kuipers spreekt de hoop uit dat na zijn verwachte stijging in tot halverwege maart het voorjaarsweer ons gaat helpen om het virus aan te pakken. Hij denkt dat corona tot zeker halverwege mei flink huis zal houden.
Hij heeft het daarnaast over nog een heel goede maatregel, ook tegen de Britse variant. Een heel belangrijke om het aan te pakken is vaccineren. „Ik hoop dat er zo snel mogelijk, zo breed mogelijk gevaccineerd wordt."