Elstar-appels zijn nu amper in de supermarkt te vinden, maar wel (bijna) het hele jaar bij de groenteboer

FOTO LC/ROSALIE VAN BLIJENBURGH

De liefhebbers van Elstar kunnen hun favoriete appel momenteel nog krijgen bij de groenteboer. De appel is daar namelijk bijna het hele jaar te koop, in tegenstelling tot bij de supermarkt.

,,Wij hebben nog Elstar”, vertelt groenteman Yne van der Meulen. Hij heeft een zaak in de Leeuwarder wijk Bilgaard. De leverancier van zijn groentewinkel heeft een vast contract met telers, waardoor hij het hele jaar Elstar binnenkrijgt. Doordat de voorraden bij supermarkten momenteel afnemen, verkoopt Van der Meulen meer Elstar-appels. Toch hebben ze, naar eigen zeggen, geen dag zonder de appels gezeten.

Bij groentezaak Doldersum in Leeuwarden waren de Elstar-appels deze week op, maar krijgen ze de nieuwe oogst op vrijdag binnen. Tot deze tijd kreeg ook deze zaak de appels binnen.

Lees ook | Dit is waarom de Elstar-appels in de winkel allemaal op zijn

Levering in de supermarkt

,,Supermarkten kunnen momenteel niet aan grote ladingen komen, vandaar dat ze de Elstar-appels niet hebben”, aldus Van der Meulen. Supermarkten moeten, volgens hem, veel soorten groenten en fruit hebben. Daarnaast moeten ze in alle winkels producten kunnen leveren. Wanneer producten dus niet op zo’n schaal geleverd kunnen worden, verdwijnen ze uit de schappen.

Alternatieven

Volgens Van der Meulen proberen ze ook andere soorten aan de man te brengen. Zoals de Delbare die, volgens Van der Meulen, het meest de Elstar lijkt en daardoor dus een alternatief kan zijn voor die appelsoort. De Delbare is frisser en heeft een zachtere structuur dan de Elstar.

Het tegenovergestelde van de Elstar is de James Grieve. Deze is een stuk zuurder en heeft specifieke liefhebbers. Daarnaast is hij maar drie weken per jaar verkrijgbaar. Deze appel is niet verkrijgbaar in de supermarkt en mensen komen hem speciaal bij Van der Meulens zaak in Leeuwarden halen.

Kwaliteit

,,Elstar heeft veel verschillende soorten die verschillen in kwaliteit”, aldus Van der Meulen. Zo heb je een goedkope en een dure variant. De goedkope verkoopt hij wanneer mensen een grote inkoop willen doen, die variant zijn de budgetappels. Het verschil zit volgens hem in de smaak.

Daarnaast doen de werknemers van Van der Meulens groentezaak de stukken fruit zelf in de weegschaal en is er in de winkel geen zelfbediening. Hierdoor kan de winkel de kwaliteit van het fruit waarborgen. Dit komt doordat sommige appels voorzichtig gepakt moeten worden, omdat ze gevoelig zijn voor bruine plekken.

Zomer- en herfstappels

Daarnaast zit er ook een verschil in zomer- en herfstappels. ,,De zomerappels zijn geen bewaarappels”, aldus Van der Meulen. Voorbeelden hiervan zijn de Delbare en James Grieve. De James Grieve is ook niet in de supermarkt te vinden. ,,Elstar en Jonagold zijn bewaarappels. Hierdoor is er het hele jaar door Elstar.” Volgens Van der Meulen is het volume er niet, maar zijn de appels wel te krijgen.

Nieuws

menu