'Ik weet dat het een brutale vraag is, maar zouden jullie willen verkopen?' Kopen buiten Funda om, zo doe je dat

Dagenlang op Funda zoeken en dan horen dat je met vijftig andere mensen moet vechten om een veel te duur huis. Degene met het hoogste bod wint. Maar zelfs in deze oververhitte woningmarkt kun je nog één-op-één zaken doen met een huiseigenaar, blijkt uit verhalen van kersverse kopers.

'Extreme' hypotheekcijfers wijzen op groeiend woningdrama

'Extreme' hypotheekcijfers wijzen op groeiend woningdrama FOTO ANP

Harm Groen en zijn vrouw Manon uit het Drentse Gieten hebben net op deze manier toegeslagen. Ze zochten iets ruimers in hun woonplaats en herinnerden zich een huis dat vorig jaar even op Funda had gestaan maar niet was verkocht: een ruim vrijstaand huis met een mooi uitzicht. „Na lang wikken en wegen trok mijn vrouw de stoute schoenen aan en belde aan met de vraag: ’Ik weet dat het een brutale vraag is, maar zouden jullie alsnog willen verkopen?”, vertelt de Gasunie-manager.

Briefjes

Het werd een deal. In oktober mag de familie Groen het huis betrekken. Ze laten liever in het midden wat er is betaald, maar de WOZ-waarde ligt tegen het half miljoen.

„Mensen doen ook wel eens briefjes in de bus in een buurt waar ze graag willen wonen. Dat heeft nog wel eens succes”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH). Kim Schuman en haar gezin zijn zo geslaagd. „Afgelopen kerst kregen mijn man en ik het idee om een kerstkaart te maken, voorzien van een foto van ons gezin en een begeleidende tekst, wie we zijn en wat we zochten. Dat kaartje hebben in brievenbussen gestopt van zes huizen. Al op 3 januari kregen we de eerste reactie.” Een paar weken later was het rond, vertelt ze.

Premie

Ook makelaar Sander Siegersma van KRK Makelaars hoort wel van mensen die ergens een briefje in de bus doen. „De koper zal dan meestal wel een premie moeten betalen om het huis te krijgen”, zegt hij. André de la Porte waarschuwt dat zulke briefjes niet altijd uit een goed hart komen. „We krijgen ook meldingen van mensen die zich presenteren als bijvoorbeeld een jonge moeder die een huis zoekt. Als je dan opbelt blijkt er een investeerder achter te zitten die het huis wil gaan verhuren.”

Stille verkoop

De geheimzinnige ’stille verkoop’ bestaat ook nog steeds. Volgens Makelaar Siegersma sowieso in het exclusieve segment. „Dan gaat het niet zozeer om huizen van €2 miljoen, maar nog miljoenen daarboven.”

Maar ook bij goedkopere huizen bestaat ’stille verkoop. Zo kwamen Jeanine van der Giesen en haar partner Damon aan hun eerste eigen woning in Klaaswaal in de Hoeksche Waard. Het huurhuis waar zij eerder in woonden was verkocht en zij moesten er snel uit. „De makelaar die dat pand verkocht vertelde ons dat deze woning op de markt zou komen en we mochten gelijk komen kijken”, vertelt Jeanine. „We hebben de vraagprijs geboden en daar gingen de verkopers akkoord mee. Even hebben we wel getwijfeld of we niet te veel betaalden voor de woning en of we het niet alleen doen om maar een dak boven ons hoofd te hebben. Het is tenslotte een hoop geld allemaal. Maar we zijn nu ontzettend blij met onze woning en zijn de komende weken nog lekker aan het klussen.” Zij betaalden €275.000 voor het huis.

Gunfactor

Harm Groen uit Gieten heeft na zijn onderhandse aankoop ook zijn eigen huis onderhands verkocht, aan de zoon en schoondochter van een collega. „Zij waren al negen of tien keer buiten de boot gevallen. Dan komt de gunfactor in beeld.” Maar had hij niet liever een hogere prijs gevangen bij een verkoop via Funda? „Misschien hadden we €20.000 meer kunnen krijgen, dat is waar. Wij zijn ook geen weldoeners. Maar zoals het gezegde luidt: ’Het meer is nooit vol’. Je moet niet altijd alles willen hebben”.

Volgens André de la Porte van VEH zijn er ook modale huizenverkopers die niet op Funda willen. „Veel mensen die willen verkopen, zien op tegen dertig of veertig mensen die door je huis komen struinen. Dan hebben ze liever één of twee mensen die een goede prijs willen betalen. Bij bezichtigingen verdwijnen ook dingen: beeldjes, zilver, een mooie kurkentrekker uit de keukenla. Makelaars zijn daar beducht voor, maar ze kunnen niet als een politieagent alles in de gaten houden.”

Jorgos Even, communicatieman bij een maatschappelijke instelling, ontdekte op de website Huispedia een huis in Enschede dat ooit van Funda was gehaald, met veel ruimte en een tuin. Huispedia schatte de prijs tussen €574.000 en €634.000. „Ik dacht: laat ik gewoon een brief schrijven. Dat was raak. We hebben betaald wat ze vroegen. Onze aankoopmakelaar begon eerst te onderhandelen. Ik dacht: dat je dat durft te vragen. Maar toen werd gezegd: dit is onze vraagprijs en daar zullen jullie het mee moeten doen.”

Weinig kans

Siegersma geeft mensen die briefjes in een bus doen of met taarten rondgaan weinig kans. „Laten we eerlijk zijn: verkopers zijn ook niet gek. Ze zien dat de markt verhit is en hebben het liefst zo veel mogelijk kopers die tegen elkaar opbieden.”

Voor menselijkheid is in de huidige markt weinig ruimte, merkt André de la Porte op. „In Amsterdam is het al jaren zo, zei een makelaar mij, dat het huis gaat naar degene met de grootste portemonnee of de grootste mond. Of een combinatie van die twee.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Woningmarkt