Ebeltje Boekema-Hut uit Leek werd 20 op 31 augustus 1931: 'Leef in je eigen tijd'

Dit is de slotaflevering van 20 in 2020, een serie waarin jonge mensen ons dit jaar een kijkje gaven in hun leven. We geven het laatste woord aan Ebeltje Boekema-Hut uit Leek, met haar 109 jaren de oudste dame van Noord-Nederland. Zij werd 20 op 31 augustus 1931.

Ebeltje Boekema-Hut uit Leek, met haar 109 jaren de oudste dame van Noord-Nederland. Zij werd 20 op 31 augustus 1931.

Ebeltje Boekema-Hut uit Leek, met haar 109 jaren de oudste dame van Noord-Nederland. Zij werd 20 op 31 augustus 1931. Foto: Corné Sparidaens

,,Och, dat is lang geleden dat ik 20 werd. Alles was anders, toen. Ik werkte thuis, op onze boerderij aan de Haspelwijk bij Zevenhuizen. Ik stond om een uur of zes op. Hielp met koeien melken. En dan was er het werk in huis. Wasmachines waren er nog niet, je haalde water bij de pomp, dan kookte je de witte was uit op het vuur en legde het op de bleek, en dan deed je de rest van de was, steeds donkerder kleuren, in hetzelfde sop. En op zaterdag het straatje netjes schrobben voor de zondag, net zo lang tot het brandschoon was, dan met wit zand indweilen, alles netjes in streepjes aanharken, en dan begon het zaterdagavond te regenen en was zondag je hele werk weer vort. Haha, ja, dat gebeurde.