Dr. Denker; Wie is toch die man?

Foto: DvhN

Dr. Denker werd beroemd met de grote Kerstpuzzel, die sinds 1980 in Nieuwsblad van het Noorden – en tegenwoordig in Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant – verschijnt. Voor die tijd was Dr. Denker er ook al. Zijn eerste puzzeltje verscheen in 1931 in de krant. Wie is die man?

De vraag komt onvermijdelijk in de kersttijd bezoekt. ,,Werk jij bij de krant? Dan weet je vast wel wie Dr. Denker is.’’ En niemand gelooft het: maar nee, beste mensen, wij weten niet wie Dr. Denker is. Echt niet.

Select gezelschap

Dr. Denker is mysterieuzer dan Sinterklaas, Piet, de kerstman en de paashaas bij elkaar. Zeker, er zijn mensen die af en toe contact met hem hebben. Iemand moet hem vertellen wanneer de deadline van de volgende puzzel is, iemand moet de puzzels testen, iemand moet het honorarium naar hem overmaken.

Die iemanden vormen een zeer select gezelschap, dat ook al jarenlang hetzelfde is. Sommigen van hen zijn al met pensioen. Ze hebben nog één keer per jaar contact met de krant, omdat ze de onmisbare schakel met Dr. Denker vormen.

Door dat gezelschap zo extreem exclusief te houden, weet Dr. Denker zeker dat (bijna) niemand zijn mond voorbij kan praten.

Dr. Denker is Repelsteeltje 2.0

Dit klinkt verzonnen, bijna als het verhaaltje dat Dr. Denker zelf altijd schrijft ter begeleiding van de Kerstpuzzel. Maar menig medewerker heeft ervaren dat het echt waar is. En dat met Dr. Denker niet te sollen valt.

Een fotograaf die tijdens de jaarlijkse Kerstpuzzel-testmiddag kwam om foto’s te maken (,,Echt, uw gezicht komt niet in beeld! Dat beloof ik!’’) werd zonder pardon buiten gezet.

Een verslaggever die iets te veel naar de zin van de Dr. een tipje van de sluier lichtte over diens vermoedelijke uiterlijk, kreeg telefonisch de wind van voren.

Een videojournalist onderhandelde keer op keer met hem, voordat ze een paar – streng gecensureerde – beelden mocht schieten waarop de handen van Dr. Denker te zien zijn.

Dr. Denker is Repelsteeltje 2.0. ‘Niemand weet, niemand weet, dat ik eigenlijk niet Dr. Denker heet.’

104 of 55 jaar oud of iets er tussen in

Dr. Denker is dus minimaal 104 jaar oud, er vanuit gaande dat iemand op z’n minst 16 jaar moet zijn om zo’n puzzel te kunnen maken. Of – als de kerstpuzzelmaker de naam van de eerste Dr. Denker geleend heeft – minimaal 55 jaar oud. Of iets er tussenin.

De Dr. beschrijft zichzelf in de verhaaltjes bij de Kerstpuzzel als een bedachtzame oudere man. Beetje verstrooid misschien. Leesbril.

Ouderwetse vrijgezel met huishoudster. Als zij er niet zou zijn, zou zijn huis een puinhoop zijn en zou hij zich voeden met magnetronmaaltijden. Hoewel, een magnetron heeft hij vermoedelijk ook niet.

Hij staart bij het denken graag uit het raam. De kans is daarom groot dat zijn huis uitzicht biedt op een grote tuin of landerijen. Veel verder komen we niet.

Maar hoe hij er echt uitziet? We zullen het wel nooit helemaal weten.

Nieuws

menu