Door lenteweer veel pollen in de lucht. Hooikoorts ligt op de loer en dat is vervelend omdat de klachten lijken op coronasymptomen

Hoge temperaturen zwaar voor hooikoortspatiënt. Foto: ANP

Vliegbasis Leeuwarden noteerde zondag 15,4 graden, de warmste 21ste februari sinds de metingen daar in 1951 begonnen. Het zonnige lenteweer trok dit weekend duizenden Friezen naar buiten. Nu de natuur ontwaakt, kan dat wel vervelende gevolgen hebben voor hooikoortspatiënten.

De temperaturen schoten dit weekend omhoog en Nederlanders trokken massaal de natuur in. Ook de komende dagen is het buiten goed vertoeven. De zuidelijke wind blijft zachte lucht uit het zuiden aanvoeren, meldt Weeronline.

Tot en met woensdag liggen de temperaturen tussen de 14 en 19 graden. Woensdag kan het in het zuidoosten van het land lokaal 20 graden worden. Dat is ongekend voor deze tijd van het jaar, 7-8 graden is de gebruikelijke temperatuur eind februari. In Friesland stijgt het kwik tot een graad of 14-16.

Natuur komt uit haar winterslaap

De hoge temperaturen betekent ook dat de natuur uit haar winterslaap ontwaakt . Krokussen, sneeuwklokjes en andere voorjaarsbloemen laten zich zien. Maar ook bomen komen nu al in bloei. Met name de zwarte els en hazelaren zorgen voor pollen in de lucht.

Volgens Weeroline is de kans groot dat de pollenconcentraties zeer hoog oplopen, doordat veel zwarte elzen gelijktijdig bloeien, veel bloemen hebben en het droog en zonnig is, waardoor de pollen zich goed kunnen verspreiden.

Lees ook: Welke pollen veroorzaken hooikoorts

Corona of hooikoorts

Voor hooikoortspatiënten is dit minder goed nieuws. Zij kunnen flinke klachten overhouden door de ontluikende natuur. Extra vervelend is dat de klachten veel lijken op verkoudheidsklachten die ook voorkomen bij COVID-19-patiënten.

De klachten kunnen ongerustheid veroorzaken bij hooikoortspatiënten, maar ook bij mensen in de omgeving van hooikoortspatiënten. Het LUMC raadt daarom hooikoortspatiënten aan goed voorbereid te zijn op het pollenseizoen door op tijd te starten met de hooikoortsmedicatie.

Lees ook: Hooikoorts of Coronavirus. Het verschil


Nieuws

menu