Documentaire De kinderen van Ruinerwold wint 56ste Gouden Televizier-Ring. 'Ik zou willen dat we hier met z’n negenen konden zijn'

Jessica Villerius (2e van links), geflankeerd door de Ruinerwold-kinderen Edino, Mar Jan en Israël, op de rode loper voor aanvang van het Gouden Televizier-Ring Gala 2021 in Carre. Foto: ANP KIPPA SEM VAN DER WAL

De documentaire De kinderen van Ruinerwold van Jessica Villerius heeft donderdagavond in Amsterdam de 56ste Gouden Televizier-Ring gewonnen.

Kijkers konden gedurende de live uitzending op NPO1 tot even na tien uur vanavond stemmen op de drie genomineerden. Dat waren naast de Ruinerwold-docu ook de docusoap Een huis vol en de serie Mocro Maffia .

‘Wat vandaag twee jaar geleden gebeurde, was apart. Dit ook’

Naast Villerius waren bij de uitreiking in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam ook de kinderen Israël, Edino en Mar Jan aanwezig. Zij bedankte alle stemmers, maar ook haar team van makers en BNNVARA. ,,Ik wil dit soort mensen een stem geven en daar gaan we voorlopig mee door.”

,,Echt wauw, heel bijzonder dat we hier staan”, zei een geëmotioneerde en sprakeloze Mar Jan op het podium. Het is precies twee jaar geleden dat Israël wegliep uit de boerderij en het nieuws naar buiten kwam. ,,Wat toen gebeurde was apart. Dit ook”, zei Israël na afloop van de uitreiking.

‘Ik zou willen dat we hier met alle negen kinderen konden zijn’

Edino noemde de kracht van het gesproken woord. ,,Het maakt niet uit wat je hebt meegemaakt, je hoeft je er niet voor te schamen. Dat blijkt uit deze documentaire. Ik zou willen dat we hier met z’n negenen konden zijn.”

De vierdelige documentaire laat zien hoe hun vader Gerrit Jan met zes van zijn negen kinderen jarenlang in complete isolatie op een boerderij in Ruinerwold leefde, waar hij de kinderen sloeg en misbruikte.

Leven in gevangenschap

De vier oudste kinderen deden eenmalig hun verhaal aan documentairemaker Villerius, waarin zij vertelden over hun leven in gevangenschap. Ze deden een boekje open over hun jeugd en over de bizarre rituelen van hun vader, die een eigen evangelie hanteerde en er niet voor terugschrok om zijn kinderen lijfstraffen te geven en sommigen zelfs te misbruiken. Op filmpjes is te zien hoe hun vader hen allesbehalve met liefde behandelt. En hoe hij zijn vrouw, die in 2004 stierf aan kanker, onder de duim houdt.

Ontsnapping

De affaire kwam aan het licht toen zoon Israël twee jaar geleden uit de boerderij ontsnapte om iets te gaan drinken in een dorpscafé. Daar raakte hij aan de praat met dorpsbewoners en vertelde hij over hun leven in totale afzondering. Een paar dagen later was Ruinerwold wereldnieuws: internationale media deden verslag over de ’holbewoners’ die jarenlang in de kelder van de boerderij hadden geleefd.

Beroerte

Vader Gerrit Jan liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte. Hij kan niet meer lopen of praten, waardoor de rechtbank van Assen hem intussen buiten vervolging heeft gesteld. Hij kreeg ook 97.000 euro terug van het Openbaar Ministerie. Dat geld werd in beslag genomen bij de inval in de boerderij in Ruinerwold in oktober 2019.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen