Dit zijn de winnaars én oplossingen van alle puzzels van Dr. Denker 2020 (en lees zijn persoonlijke uitleg)

De dr. Denker kerstpuzzel 2020.

December was de maand van Dr. Denker. Lees alle oplossingen van zijn cryptische denkbeelden, zijn persoonlijke uitleg én bekijk wie de prijswinnaars zijn.

In heel het Noorden maar ook in de rest van Nederland probeerde u uit te vissen welke begrippen er schuil gingen achter de denk-beelden van Dr. Denker. Massaal ging u tot op de bodem om alle mogelijke synoniemen en associaties die de cryptische beelden opriepen boven water te krijgen.

Soms stroomden de ideeën vlot binnen maar vaak ook was er sprake van tegenwind en was de vaart er een beetje uit. Hoe het ook zij, op de zaterdag voor Kerstmis staken duizenden mensen van wal.

Moeilijkheden

De eerste vis was gauw gevangen, 10.000 m2 is een hectare, afgekort ha. De moeilijkheden begonnen bij nr. 3, de jaarboeken oftewel de annalen die alle met een G begonnen en nr. 5 was ook lastig, hoewel een persoon die op en neer reist gewoon een forens is ook al doet hij dat niet met de NS.

Bij nr. 7 was de engel gevangen in prachtig haar en bij nr. 10 strandde voor velen onder u het schip even. Toch was ook daar een oplossing voor. Het cijfer was negen, 14 staat voor de 14de letter uit het alfabet en 26 dus voor de Z. Het antwoord ‘zegen’ is niet algemeen bekend maar is een ruim, smal visnet. Nr. 11 was wellicht de moeilijkste, een (piraten)duel op zee met een 4, in het Romeins IV, ertussen, de zeeduivel dus. Dat zwart werken ook wel beunen genoemd wordt zullen de meesten wel weten, maar ja, dan moet je het nog omzetten naar ‘werk zwart’ is ‘beun’.

Nr. 16 was ook pittig omdat in de afgebeelde brem een deel van de oplossing van nr.15 verwerkt moest worden. Dus om de brasem te vangen moest u eerst het juiste aas vinden. De verdrietige BOA werd door velen meteen herkend, blijkbaar leven best wel veel mensen mee met het leed dat deze trouwe hulpen van de rechterlijke macht overkomt. Nr. 19 was ook een hele dobber, de losse L(-vormige) bank bij nr. 22 ook wel, en zeker de V is af S lang min n.

Winterse vermaak

Het vrolijke winterse vermaak in de vorm van Slee-pret was relatief gemakkelijk. Bij nr. 26 stond de 26 wederom voor de Z, die in dit geval als de ZET ingezet moest worden. Zo’n keukentrapje is een trapleer en de daarnaast op een Engelse H leunende griet met de netkousen beunt hoogst waarschijnlijk bij in de wereld waar mannen aan de haak geslagen moeten worden en boter bij de vis vaste prik is.

Bij nr. 29 was de twaalf uit de K gesneden en bij nr. 31 was een S-piercing gezet. De bengel van 34 was ook even lastig maar dat zijn bengels wel vaker en de regel uit het boek van Mak lag ook niet een, twee, drie voor de hand. Nr. 37 was echt moeilijk, het gaat er om dat 2x ‘bis’ betekent en dat u dat 2x toe moet passen, bellen is dus schellen.

Na de vette N kwam u bij de V met een klein, nauwelijks waarneembaar ‘elletje’ samen dus velletje of ook wel kantje en dat is dus een vat vol haring. Jeroen Pauw die plots voor de TROS blijkt te werken sluit de Kerstpuzzel af.

Dat nare virus

Het wordt tijd om af te ronden. Hopelijk hebben al de problemen waarmee ik u heb opgescheept u een beetje afgeleid van de problemen die wij allen ongewild kregen voorgeschoteld door dat nare virus. Het nieuwe jaar, het jaar 2021 is inmiddels aangebroken.

Een nieuw jaar waarin er weer meer ruimte zal zijn voor iedereen, om vrij te bewegen, om elkaar te zien, om elkaar vast te houden. Ik wil u allen hartelijk danken voor de aandacht die u aan de puzzel hebt besteed, voor het plezier dat u eraan hebt beleefd. Ook namens mijn trouwe visw…, pardon, mijn eeuwig jong blijvende bakvis die alles altijd netjes houdt. Tot volgend jaar!!

Dr. Denker

Nieuws

menu