Dit moet je wel en vooral níet doen met een coronapatiënt in huis

Heb je een huisgenoot met corona, dan heb je heel wat aan je hoofd. Zorgen over en voor die huisgenoot uiteraard. Maar ook nog eens 24/7 ontsmetten, poetsen, ontwijken en luchten. ,,Gebruik bij voorkeur aparte badkamers.” 

FOTO PETER FRANKEN

FOTO PETER FRANKEN

Huisgenoot ligt al dagen met meer dan 39 graden koorts te kermen van de hoofdpijn in bed. Twee keer per dag doorweekte slaapkleding, lakens, kussens en dekbed door de extreem hoge koorts. De aerosolen en virusdruppels slaan je tegemoet bij het voor de zoveelste keer verschonen van het bed. Met ingehouden adem in de wasmachine stoppen, op 95 graden laten draaien. 

Weer die van virusdeeltjes bezwangerde slaapkamer in. Bibberende zieke - ‘Ik heb het zo koud en toch 40,1 koorts’- in verschoning helpen. Terwijl je beseft dat je hélemáál niet in de buurt mag komen van de mogelijk besmette huisgenoot! ‘Sorry, zieke, haal je zelf je bed weer even af?!’

Lees ook | Hoeveel coronabesmettingen zijn er in jouw regio? Bekijk actuele data op deze pagina

Want een test moet nog uitsluitsel geven. Huisgenoot heeft een dagtaak aan een afspraak maken. Beloning is wel een hele aardige, jonge vrouw aan de lijn. Test over twee dagen.

Positief getest

Nog eens twee dagen later komt de uitslag. Positief. Huisgenoot trekt onder de rode koortswangen wit weg. Hoe nu verder?

Daarover komt per mail informatie binnen. Het duizelt van de aantallen quarantainedagen. Vanaf wanneer moet je dan tellen? Anderen vragen om de boodschappen te doen. 

Voor het eerst word je nu ook gewezen op de schriftelijke adviezen van het RIVM over omgaan met de zieke. Dat is een enorme waslijst en begint met ‘U heeft zo weinig mogelijk contact met de zieke persoon en blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand’. Seks is uit den boze. Alsof iemand daaraan toekomt onder deze klamme - maar niet door erotiek veroorzaakte stoom -  omstandigheden. 

De ramen gaan nu tegen elkaar open: ventileren! Weg aangename temperatuur van de verwarming. 

Bleekmiddel

Nu blijkt ook, pakweg een week na de eerste ziekteverschijnselen die ook een zware griep hadden kunnen zijn, dat de huisgenoot 24/7 achter de patiënt aan moet lopen met  bleekmiddel. Want: ‘Maak badkamer, toilet en veelgebruikte oppervlakken elke dag schoon, zoals nachtkastjes, deurklinken en lichtknopjes. Maak eerst schoon met gewoon schoonmaakmiddel. Reinig daarna de handcontactpunten zoals toiletbediening, deurklinken en lichtknopjes met huishoudbleek. Pak hiervoor een emmer met 5 liter water. Doe hier een koffie kopje bleekwater in (125 milliliter). Bleekwater kunt u in de supermarkt kopen’. Is dat een noodzakelijke boodschap? Ja, in dit geval wel.

‘Probeer te voorkomen dat anderen in contact kunnen komen met lichaamsvloeistoffen van de zieke, zoals ontlasting, spuug, snot, zweet en urine’. De zieke moet ‘zelf het eigen afval in een aparte afvalzak in de eigen kamer gooien'. Het zweetkamertje wordt een steeds grotere bron van bacteriën!

Het allerbeste advies is wel om ‘bij meerdere badkamers en toiletten in huis gebruik te maken van een ander toilet en een andere badkamer dan de zieke persoon’. Hand opsteken wie zo woont. 

De woordvoerder van het RIVM begrijpt de onmacht van de huisgenoot over sommige adviezen. ,,De kern is natuurlijk afstand houden.” Bij de GGD snappen ze dat het moment van de adviezen een week na de eerste klachten als ‘wat laat’ kan worden ervaren. ,,Maar als je die adviezen eerder geeft en het blijkt toch een zware griep te zijn, kunnen mensen zeggen dat ze voor niets zoveel tijd in schoonmaken hebben gestoken. Je doet het eigenlijk nooit goed.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus