Dit krijgen we vanaf vanavond te zien in de documentaire Kinderen van Ruinerwold. 'Hij heeft altijd gezegd: als we niet in deze tijd leefden, had ik jullie allang vermoord'

De kinderen van ‘Ruinerwold-vader’ Gerrit Jan van D. zijn nog nooit te zien geweest in de media. Daar komt vanaf woensdagavond verandering in. De vier oudste kinderen doen de komende vier weken hun verhaal in documentaireserie Kinderen van Ruinerwold op NPO 1. Wat gaan we zien?

Een gezinsfoto van de familie Van D.

Een gezinsfoto van de familie Van D. Foto: BNNVARA

De eerste beelden tonen sobere familiefoto’s van het hele gezin van negen kinderen uit de tijd dat ze nog samen waren en hun moeder nog leefde, maar ook een zoon die schokkende uitspraken doet over het gruwelijke gedrag van hun vader. Documentairemaakster Jessica Villerius zelf wil vooraf weinig kwijt over haar serie, waarvoor ook opnames zijn gemaakt in Meppel. De gelouterde filmmaker en zelfstandig producent Villerius verwijst door naar BNNVARA , de omroep die haar docu over Ruinerwold uitzendt.

De tv-omroep meldt dat de vier oudste kinderen van het gezin eenmalig hun verhaal vertellen in de vierdelige serie. „Jessica Villerius volgde hen de afgelopen anderhalf jaar intensief en was aanwezig op belangrijke momenten in hun nieuwe leven. Samen met hen blikt ze terug op hun kinderjaren en de uitzonderlijke omstandigheden waarin het gezin leefde.”

Vader al voor Ruinerwold rug toegekeerd

Drie van de vier kinderen, die meewerken aan de documentaire, hebben nooit in de boerderij in Ruinerwold gewoond. Twee broers en een zus keerden hun vader al de rug toe voordat hij zich met zijn zes jongste kinderen terugtrok.

Vijf jongere kinderen zaten met Van D. in de boerderij toen de politie oktober 2019 binnenviel. Dat gebeurde nadat zoon ‘Jan’ in een kroeg in Ruinerwold en ook bij de politie alarm sloeg. Afgaande op summiere informatie over de vier afleveringen van de serie speelt hij een vrij prominente rol in de documentaire. ,,Ik wilde het liefste gewoon dat we wel ontdekt zouden worden maar dat niemand zou weten dat ik het verteld heb”, zegt hij in een van de afleveringen.

Jan, niet zijn echte naam, leidde met zijn jongere broer en zussen een ongeregistreerd leven. Zij zijn bij hun geboorte nooit aangegeven bij de burgerlijke stand.

Familiefoto’s en filmpjes van vroeger

De echte naam van Jan en de andere acht kinderen van Van D. zijn bij journalisten bekend, ook bij Dagblad van het Noorden. Op hun verzoek zijn ze nooit in de publiciteit gebracht. Dat is bij de vier ouderen anders in de serie over hun leven. In de docu is ook te zien dat ze hun jongere broer en zussen na tien jaar weer ontmoeten.

De vijf jongste kinderen komen niet in beeld. De andere vier komen wel volledig herkenbaar in beeld en delen bijzondere familiefoto’s en familiefilmpjes van vroeger. Ook hun geliefde en jong gestorven moeder is op gezinsfoto’s te zien. Maar de inmiddels volwassen kinderen vertellen ook afschuwelijke verhalen over hun vader.

Een van de oudere zoons van Van D. vertelt in de documentaire dat er altijd angst was in het gezin. ,,Hij heeft altijd gezegd: als we niet in deze tijd leefden, had ik jullie allang vermoord.”

Jongste vijf wonen na vrijlating weer samen met vader

Overigens zijn zowel de oudste kinderen als de vijf jongste (die ondertussen ergens in Nederland weer samen met hun vader wonen) de laatste tijd wel met uitgebreide schriftelijke verklaringen gekomen. De oudste vier gingen onlangs nog uitvoerig in op wat vader hen had aangedaan, nadat hun moeder in 2004 overleed.

Onlangs besloot de rechtbank tot hun teleurstelling dat Van D. niet kan worden vervolgd, omdat hij door hersenbeschadiging niet genoeg begrijpt om een eerlijk proces te krijgen. Direct na de uitspraak kwamen zijn vijf jongste kinderen ook met een lang statement. Zij waren juist heel blij dat hun vader vrij kwam.

Bezoek aan vader in de gevangenis

Terug naar de serie. Wat gaan we zien de komende weken? De omroep meldt dat de kinderen vertellen over het geloof van hun vader. „Maar ze vieren ook voor het eerst een verjaardag, krijgen een ID-bewijs en volgen de rechtszaak tegen hem. De kinderen delen de herinneringen aan hun vader, met als dieptepunt vermeend misbruik en geestesrituelen. Ook bezoeken ze, na een afwezigheid van 10 jaar, hun vader in de gevangenis.”

In de laatste afleveringen, tenminste volgens de planning, is te zien dat de oudere en jongere kinderen elkaar weer ontmoeten. „Het weerzien brengt de nodige emoties en onzekerheden mee. Ook vertellen ze over de fysieke straffen die ze van hun vader kregen en gaan ze naar de eerste rechtszitting. Jan vertelt hoe hij zijn leven oppakt. De andere kinderen vertellen hoe ze de afgelopen jaren met hun geheim hebben geleefd en hoe ze de rechtszaak beleven.”

‘Gehele verhaal vanuit ons perspectief’

Die vier kinderen leggen zelf uit waarom zij ervoor hebben gekozen om mee te werken aan de documentaire van Villerius. „Deze documentaireserie, waarvoor we de afgelopen 16 maanden opnamen hebben gehad, omvat wat ons betreft het gehele verhaal vanuit ons perspectief. Dat is altijd onze intentie geweest en daar blijven we ook bij. We hopen dat mensen begrijpen dat praten over deze verdrietige situatie ons veel moeite heeft gekost en dat het veel te omvattend is om te pas en te onpas ‘even’ het verhaal te doen.”

De documentaire is vanaf 24 maart vier woensdagen om 21.35 uur te zien op NPO 1.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Televisie
Ruinerwold