Dit is wat we vanavond kunnen verwachten van de toespraak van premier Rutte vanuit het Torentje over de lockdown

Premier Mark Rutte in het Torentje voorafgaand aan zijn speech aan het Nederlandse volk over de verscherping van de coronaregels. Het kabinet heeft besloten een strenge lockdown in te voeren om een eind te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. De meeste winkels, alle scholen en andere instellingen zoals theaters en musea moeten zeker een maand lang hun deuren sluiten. ANP BART MAAT FOTO ANP/BART MAAT

Een lockdown tot 19 januari: de coronamaatregelen worden aan de vooravond van de feestdagen flink aangescherpt. Vanavond om 19.00 uur houdt Mark Rutte een toespraak vanuit het Torentje op het Binnenhof in Den Haag. Dit is wat we kunnen verwachten.

Het kabinet bereidt een streng pakket aan maatregelen voor. Zo sluiten niet-essentiële winkels, zoals kleding- en elektronicazaken voorlopig de deuren. Datzelfde geldt voor musea, theaters, pretparken en bioscopen.

Ook contactberoepen als kappers en massagesalons moeten dicht. De maatregelen zouden vannacht om twaalf uur al in gaan, om een run op winkels morgen te voorkomen. Op 19 januari zou er weer versoepeld kunnen worden.

Scholen

Ook scholen gaan volgens ingewijden voorlopig dicht. Zij moeten voorlopig overgaan op online onderwijs. Deze maatregel zou ingaan vanaf woensdag.

Kerst en oud en nieuw

Voor de feestdagen had het kabinet al bepaald dat iedereen maximaal drie gasten buiten het eigen huishouden zou mogen ontvangen. Inmiddels zou zijn besloten om thuisbezoek zoveel mogelijk af te raden.

Corona in Friesland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde maandag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 263 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zondag werden 178 nieuwe besmettingen gemeld.

Arts-microbioloog Alex Friedrich en gezondheidsecononoom Jochen Mierau lieten dit weekend al weten erg bezorgd te zijn. Friedrich stelde dat we ‘te hoog in de golf zijn gebleven’, Mierau pleitte voor grootschalig testen onder de hele bevolking: ,,Onze laatste kans.’’

Duitsland

Met de waarschijnlijke maatregelen spiegelt Nederland zich aan Duitsland. Bij onze oosterburen kondigde bondskanselier Angela Merkel een strenge lockdown aan, die duurt van 16 december tot 10 januari.


Nieuws

menu