Deze 7 dingen gaan we volgens de experts eten in de toekomst

ILLUSTRATIE JOB VAN DER MOLEN
1. Rauwe melk voor het immuunsysteem
Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het drinken van rauwe melk een positief effect heeft op het immuunsysteem en daarmee de gezondheid van de mens. Mensen die op een melkveebedrijf opgroeien hebben een veel lagere kans op het ontwikkelen van allergieën en astma. Maar door de aanwezigheid van bepaalde bacteriën in rauwe melk is er een heel kleine kans dat je er ziek van wordt en daarom is brede verkoop niet toegestaan.
Bij Van Hall Larenstein wordt op dit moment onderzoek gedaan naar een innovatief proces waarbij de positieve eigenschappen van rauwe melk zoveel mogelijk worden behouden maar alle ziekteverwekkende bacteriën worden gedood. Hiermee worden de positieve effecten voor iedereen beschikbaar.
2. Plantaardig eiwit in crackers door algen en zeewier
Hoe krijgen we voldoende eiwit binnen als we minder vlees willen eten? Docenten en studenten hebben onderzoek gedaan op twee festivals naar wat bezoekers vonden van een nieuwe cracker waarin algen of zeewier zijn verwerkt. Deze crackers bevatten 25 procent meer eiwit en 40 procent minder zout dan de reguliere cracker van de deelnemende bakker.
Conclusie van dit onderzoek was dat de kleur van het met eiwit verrijkte product de consument tegenstaat. Van Hall Larenstein is nu bezig om levensmiddelen te verrijken met eiwitten zonder dat de kleur van het product verandert.
3. Vegan groente- en fruitsnacks
Tussendoortjes en snacks zullen in de toekomst steeds minder dierlijke producten bevatten. Er zijn al bitterballen waarin het vlees vervangen is door rode biet of oesterzwam, de bieterbal en de oesterzwambal. Ook grote fastfoodketens zoals McDonald’s, Burger King en KFC bieden steeds meer vegan snacks aan. Studenten hebben in opdracht van een groot fruitverwerkend bedrijf een fruitkroket en fruitburger ontwikkeld waarbij snijresten van ananas en meloen als basis gebruikt werden. Het bedrijf gaat onderzoeken of deze snacks in productie genomen kunnen worden.
4. Gezonde voeding op maat
Personalized food of gezonde voeding op maat zal in de tijden van individualisering een steeds hogere vlucht nemen. Voor de fitte ouderen, gamende jongeren en drukke zzp’ers zal voeding beschikbaar zijn, aangepast aan hun behoefte en levensstijl. Dit alles leidt in de toekomst tot een gezondere generatie Nederlanders.
Het ontwikkelen van voeding op maat is niet alleen een kwestie van productontwikkeling, maar ook van het toepassen van nieuwe informatietechnologieën, communicatie en logistiek.
5. Vezels
Waar wij in de hele westerse wereld in onze maaltijden veel te weinig van eten zijn vezels. Vezels hebben een imago van vies, bruinig met de smaak van karton. Maar vezels hebben een positief effect op de darmen en darmflora, al helemaal in samenspraak met de opkomst van nieuwe plantaardige eiwitten.
Dit huwelijk leidt tot een betere vertering van deze eiwitten en daarmee ook tot positieve effecten op onze gezondheid. Het ontwikkelen van producten met vezels en eiwitten staat nu nog in de kinderschoenen, maar is in de toekomst niet meer weg te denken.
6. 3D geprint voedsel
Vandaag de dag zijn de eerste 3D-geprinte voedingsproducten al commercieel beschikbaar, van pasta tot ingewikkelde chocoladecreaties. De combinatie van beleving (textuur), genot en gezondheid biedt ongekende mogelijkheden voor deze producten. Denk hierbij aan mensen met slikproblemen die nu een onooglijk papje drinken of ruimtevaarders richting Mars die astronautenvoeding eten.
Wat zou het leven voor zieke mensen en astronauten er mooier uitzien, als dit geprinte maaltijden zijn met de juiste gezonde samenstelling en ook nog aantrekkelijk voor het oog.
7. Regionale producten
We kopen en eten steeds meer regionale producten. Niet alleen omdat ze lekker en duurzaam zijn, maar ook om lokale ondernemers te steunen. Die zijn elke dag bewust bezig met het telen, verwerken, produceren en bereiden van voedsel. Hierbij staan kwaliteit en duurzaamheid, met oog voor natuur en milieu, voorop.
Het gaat erom de voedselketen zo kort mogelijk te houden, zodat we weten waar ons eten vandaan komt. De lokale bakker, slager, groenteboer en ook de boer om de hoek hebben allemaal een verhaal achter hun product dat aanspreekt. Via een app, QR code of een andere tool kunnen we zelf ervaren hoe regionale ondernemers ons het beste voedsel kunnen bieden.
Van Hall Larenstein ontwikkelt nu samen met agrarische ondernemers tussen- en eindproducten op de boerderij.
De experts
De voor dit artikel geraadpleegde experts van hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden zijn:
- Dr. Peter de Jong, lector Zuivelprocestechnologie
- Dr. Eric de Bruin, lector Biobased Proteins
- Dr. Lizette Oudhuis, lector Food Physics
- Ingenieur Saskia van Gend, progammamanager Food.