Dertien gasten uit drie provincies op twee locaties aan het water. Talkshows DVHN Live en LC Live gaan deze zomer het terras op in Zomer Live

De voorzitters van de Veiligheidsregio's Drenthe, Groningen en Friesland zijn te gast in de eerste aflevering van Zomer Live. Vlnr. Burgemeester Marco Out van Assen, Koen Schuiling van Groningen en Sybrand Buma van Leeuwarden. Geheel rechts op de rug gezien presentator Symen Bosma.

De voorzitters van de Veiligheidsregio's Drenthe, Groningen en Friesland zijn te gast in de eerste aflevering van Zomer Live. Vlnr. Burgemeester Marco Out van Assen, Koen Schuiling van Groningen en Sybrand Buma van Leeuwarden. Geheel rechts op de rug gezien presentator Symen Bosma. Foto: Niels Westra

Dertien gasten uit Drenthe, Groningen en Friesland ontmoeten elkaar deze zomer op een terras aan het water voor het online programma Zomer Live. In duo's of als trio blikken ze terug op zestien maanden corona en kijken ze naar de toekomst. De voorzitters van de drie veiligheidsregio's trappen woensdag af bij hotel-restaurant Oostergoo aan het Pikmeer in Grou.

Muzikanten René Karst en Emiel Stoffers. IC-artsen Servet Duran en Heleen Lameijer. Horecaondernemers Roos Brinkman en Baukje de Vries. Voetbalclubvoorzitters Wouter Gudde en Sippe Heeringa. Psychologen Irma van Steijn en Arie Dijkstra. En burgemeesters Koen Schuiling, Marco Out en Sybrand Buma.

Ze hebben behalve hun vak soms maar één ding met elkaar gemeen: dat ze ooit te gast waren bij de online talkshows DVHN Live of LC Live .

Alle hoeken van de samenleving

De coronapandemie was in maart vorig jaar de directe aanleiding voor de start van de wekelijkse, half uur durende uitzendingen. Deskundigen beantwoordden elke woensdag live vragen die lezers via mail of de facebookpagina van Dagblad van het Noorden stelden. Hun vakgenoten deden dat elke donderdag voor de website- en facebookbezoekers van de Leeuwarder Courant.

In de daaropvolgende maanden kwamen soms ook andere onderwerpen aan bod. Maar corona bleef - noodgedwongen - het hoofdthema.

Want het virus trof alle hoeken van de samenleving en was niet - zoals bijna iedereen in eerste instantie verwachtte - zomaar verdwenen. 'Binnenkort lopen we weer met z'n allen de polonaise', voorspelde gedragspsycholoog Arie Dijkstra vorige zomer. Maar niets bleek minder waar.

Ontmoetingen aan het water in Grou en Paterswolde

Deze zomer nodigen we de Drentse, Friese en Groningse deskundigen opnieuw uit voor de gezamenlijk door DVHN en LC geproduceerde reeks Zomer Live .

Eén trio en twee duo's schuiven aan op het terras aan het Pikmeer van hotel-restaurant Oostergoo in Grou. Drie tweetallen strijken neer op de steiger naast restaurant de Twee Provinciën aan het Paterswoldsemeer, op de grens van Groningen en Drenthe. Sommige gasten zien elkaar voor het eerst, voor anderen is het een weerzien of hernieuwde kennismaking.

Samen kijken ze fragmenten terug van hun eerdere optreden in DVHN Live of LC Live . Hoe kijken ze nu tegen hun eigen uitspraken aan? Wat vindt hun vakgenoot daarvan?

Heel eerlijk, in tegenstelling tot DVHN Live en LC Live , die (op een enkele uitzondering na) altijd echt live zijn, wordt deze reeks wat eerder opgenomen. Dat maakt de uitzendingen extra spannend. Want hoezo terugblik op corona? De pandemie is nog steeds niet voorbij.

Zomer Live is de hele zomervakantie elke woensdag vanaf 12.15 uur te zien op DVHN.nl en LC.nl en de facebookpagina's van beide titels. Elke donderdag verschijnt een samenvatting van de uitzending in Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Op woensdag 18 augustus is er een Zomer Live Special rechtstreeks vanaf festival Noorderzon in Groningen.