Demonstratie op Groningen Airport Eelde in volle gang. Omwonenden voeren actie om overlast en vervuiling door vliegverkeer tegen te gaan

Demonstratie op Groningen Airport Eelde. Foto: Persbureau Meter

Omwonenden van Groningen Airport Eelde demonstreren zaterdag voor de terminal van het vliegveld. Met de acties willen zij de overlast en vervuiling door het vliegverkeer tegengaan.

Het protest in Eelde maakt onderdeel uit van een grote manifestatie bij zes luchthavens in Nederland. Doel is het laten krimpen van de luchtvaart.

Ook op Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Lelystad en Maastricht wordt vandaag gedemonstreerd.

Stiltemoment om vijf voor twaalf

In Eelde spraken onder anderen directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging en een aantal statenleden uit Friesland en Drenthe. Om vijf over twaalf was er een stiltemoment: dit omdat het volgens de organisatie al vijf voor twaalf is geweest.

Extinction Rebellion

De demonstranten, onder wie omwonenden en aanhangers van organisaties als Greenpeace, Milieudefensie, Urgenda en Extinction Rebellion, vinden dat de luchtvaartsector fors moet inkrimpen.

Tijdens de coronapandemie werd veel minder gevlogen, maar nu het vliegverkeer weer aantrekt is volgens hen het moment gekomen om in te grijpen. Ze willen onder meer dat Schiphol inkrimpt en de kleinere vliegvelden in Rotterdam en Maastricht sluiten.

Nieuws

menu