De waarheid doet er niet meer toe: 'Dit gaat over een geloofscrisis'

De populariteit van complottheorieën werpt de vraag op hoe we  desinformatie en nepnieuws kunnen bestrijden. Is dat een taak voor de overheid, moeten we hopen dat bedrijven ingrijpen of moet de journalistiek een antwoord geven? „Dit gaat over een geloofscrisis.”

De populariteit van complottheorieën werpt de vraag op hoe we desinformatie en nepnieuws kunnen bestrijden. Is dat een taak voor de overheid, moeten we hopen dat bedrijven ingrijpen of moet de journalistiek een antwoord geven?

De populariteit van complottheorieën werpt de vraag op hoe we desinformatie en nepnieuws kunnen bestrijden. Is dat een taak voor de overheid, moeten we hopen dat bedrijven ingrijpen of moet de journalistiek een antwoord geven? Illustratie Nastia Cistakova

Het gebeurt niet vaak dat een minister zich bemoeit met de indeling van de schappen in winkels. Toch kon minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren eind vorige maand tijdens een debat in de Tweede Kamer niet laten om AKO en Bruna een ongevraagd advies te geven over de plek waar zij het omstreden blad  Gezond Verstand  neer moeten leggen. „Ligt het naast  de Fabeltjeskrant  dan kan ik me er iets bij voorstellen, maar ik zou het niet bij de medische literatuur leggen.” Of het wijsheid was dat het blad vol ‘alternatieve feiten’ überhaupt wordt verkocht, wilde ze niet hardop zeggen. „Daar ga ik niet over.”