Een meisje in een vertrekkende trein en 1300 pasfoto's op één dag. Rudolf Breslauer was de fotograaf van Westerbork. 'Met zijn camera had hij een soort fictieve vrijheid'

Rudolf Werner Breslauer (1903 – 1945) is bekend geworden als de man die de Westerborkfilm maakte, met daarin het iconische beeld van Settela Steinbach, het meisje tussen de wagondeuren van een vertrekkende trein. Dat hij een begenadigd fotograaf was, weten niet veel mensen. Vakgenoot Sake Elzinga uit Assen wil juist dát meer bekendheid geven.

Rudolf Werner Breslauer.

Rudolf Werner Breslauer. Fotograaf onbekend

Er is geen foto waarop Rudolf Werner Breslauer met een fotocamera te zien is uit de periode dat hij met zijn familie in Kamp Westerbork zat, alleen één van hem met een videocamera op een statief. Waarmee heeft hij al die duizenden foto’s in en om het kamp dan gemaakt, vroeg fotograaf Sake Elzinga zich af. De 63-jarige Assenaar staat op en pakt twee camera’s van een plank in zijn grote woonkeuken. „Via via heb ik achterhaald dat het een Leica moet zijn geweest, dit type camera. Deze heb ik gekocht, eentje uit 1939 en één uit 1941. Typisch Duits. De beste kleinbeeldcamera’s ooit gemaakt.”