De culinaire streken van Yvette van Boven, winnaar Gouden Kookboek

Yvette van Boven won donderdag het Gouden Kookboek, de prijs voor het beste kookboek van het jaar. De schrijfster en tv-kok, die tegenwoordig een groot deel van het jaar in haar geboorteland Ierland verblijft, blijft keihard werken. Nu weer aan een volgend tv-programma.

Yvette van Boven.

Yvette van Boven.

Het was uiteindelijk toch een verrassing. „Tien jaar geleden kreeg mijn eerste kookboek Home Made de prijs voor het Kookboek van het Jaar, maar sindsdien grepen we er steeds naast. We hebben bijna een Leonardo di Caprio-shirt laten maken met ‘and the oscar goes to …’, zo vaak zijn we genomineerd en het niet geworden. Maar ik vind het ook wel weer tof dat je dus tien jaar lang boeken maakt die steeds genomineerd worden. Voor mijn uitgever was het sowieso een feest, want die had op de shortlist van vijf boeken drie uit haar fonds erbij. Ze heeft dus oog voor kwaliteit, haha.”

Als we het hebben over ‘we’ verwijst Yvette van Boven naar haar echtgenoot en fotograaf Oof Verschuren. Hij fotografeert alle gerechten, sfeerbeelden en portretten voor de boeken. „En ik stop er altijd een foto bij van hem, die maak ik dan op zijn aanwijzingen.” Volgend jaar zal dat overigens andersom zijn, dan verschijnt Verschurens eerste ‘culinaire’ boek, over snijtechnieken bij vis. „Maak ik de foto’s”, lacht Van Boven.

Per ongeluk helemaal goed

Over haar winnende boek, dat uitblinkt door een heldere en toegankelijke stijl van koken en presenteren, is Van Boven ‘best tevreden’. „ Home Made Basics is per ongeluk helemaal geschikt voor deze Corona-tijd. Toen het boek in april uitkwam waren we natuurlijk teleurgesteld dat we dat niet met een feestje konden doen. Ik zat vast in Ierland en heb toen het hele promotieprogramma moeten afzeggen, heb zelfs nog niet eens met mijn uitgever geproost. Maar omdat iedereen vanaf die periode steeds meer thuis is gaan koken is het boek actueel geworden en goed gaan verkopen.”

„Dat ik vastzat in mijn huis in Ierland vond ik niet heel bezwaarlijk. Ik had een druk jaar achter de rug gehad en het is best fijn een afgeschermd leven te hebben, waar je gewoon lekker in je tuin in de weer kunt, in alle rust kunt werken aan recepten en gerechten en nieuwe plannen.” Want nieuwe plannen zijn er. Op dit moment is ze terug in Nederland voor het maken van een nieuw culinair programma, De Streken van Van Boven dat vanaf december door de AvroTros in tien afleveringen wordt uitgezonden. „Dat is heel snel gegaan, eind augustus werd het programmavoorstel ineens aangenomen en moesten we als de wiedeweerga aan de slag, want in november moeten de afleveringen klaar zijn. Zelden onder zo’n druk gewerkt, het is een hel, maar een leuke hel. Daarnaast moet ik ook nog eens voor de Volkskrant en tijdschriften allerlei kerstmenu’s ontwikkelen, dus je begrijpt dat deze tweede ‘lockdown’ bepaald geen rustige tijd betekent.”

In De Streken van Van Boven , rijdt Yvette met haar oude auto en een ‘uitvouwbare keuken’ op het dak door verschillende, onbekende streken van Nederland. „Daar ga ik op zoek naar bijzondere producenten of streekproducten. Was net in de Beemster. Dat is geen echte streek, maar ze maken er wel de heerlijkste kaas en ze hebben er de meest waanzinnige producten. Daarmee ga ik dan in mijn mobiele keuken koken. Het is allemaal wat sneller en wat minder stap-voor-stap dan mijn vorige programma Koken met Van Boven . Het gaat dus minder om het koken dan om de bevlogen mensen die achter al die mooie producten staan. Het verbonden zijn met de aarde.”

Persoonlijke aanpak

Ze komt op plekken waar ze nooit eerder was, in de Achterhoek, De Greidhoek, de Weerribben. En recent op Schokland, het oude ‘eiland’ in de Noordoostpolder, waar wijn wordt verbouwd en een jonge boer circulaire landbouw pleegt. Hij gebruikt de mest van zijn koeien voor het land waar hij speciale tarwerassen verbouwd voor broodmeel. „Hij heeft zelfs een eigen molen in de schuur en wij waren erbij toen hij die voor het eerst liet draaien. Dat was een emotioneel moment.” Het past ook bij de persoonlijke aanpak die Van Boven in dit programma nastreeft. „Oorspronkelijk zouden we dit programma in Ierland draaien, maar daar kon nu natuurlijk geen sprake van zijn.”

Als alle drukte voorbij is wil Van Boven na de jaarwisseling weer terug naar haar huis in Ierland. „Maar ik kan niet zo ver vooruit kijken, mijn leven verandert per week en dus ook mijn planning. Hoewel ik het lekker vind in Nederland te werken en te leven, is ons huis in Ierland ook ons fijne, eigen plekje, mijn grote liefde. Met veel grond er omheen, een grote moestuin. Gelukkig hebben we, nu we niet daar kunnen zijn, lieve buren die alles in de gaten houden. De buurjongen houdt de tuin bij, rijdt lachend rond op onze John Deere-tractor.”

Ik ben bezig met een nieuw kookboek

Als ze weer terug is, gaat ze eerst eens rustig van de winterse winden aan de zuidwestkust in County Cork genieten, rondstappend in grote regenlaarzen en een stevige jas. „Ik denk dat ik vroeger boerin ben geweest. Dat klinkt romantischer dan het is, want ik weet dat dat keihard werken is.” Van die rust zal waarschijnlijk ook weinig komen. „Ik ben natuurlijk al wel weer bezig met een nieuw kookboek.” Eerst maar eens van deze prijs genieten, met een glas whiskey bij de open haard, terwijl de Atlantische wind in de schoorsteen giert.

 

Home Made Basics, uitgeverij Nijgh Cuisine, 32,50 euro

De Streken van Van Boven, vanaf 14 december, NPO2

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken