De beste tips om de dikke ijslaag in je vriezer te verwijderen

FOTO SHUTTERSTOCK

Zit er een grote, dikke ijslaag tegen de wanden van je vriezer? Dan is het dringend tijd om hem te ontdooien. Hieronder vind je een stappenplan.

Die dikke laag ijs in je vriezer kan zo groeien dat je uiteindelijk amper nog plaats overhoudt voor je eten. Een nog belangrijkere reden om het ijs regelmatig te verwijderen: je vriezer verbruikt meer energie. Zonde als je juist investeerde in een energiezuinig model.

De ijslaag ontstaat trouwens vooral in de zomer. De warmere lucht bevat meer watermoleculen, die mee bevriezen wanneer de vriezer eventjes opengaat. 

1. Alles eruit 
Haal je vriezer om te beginnen helemaal leeg en trek de stekker uit het stopcontact. De beste reden om dit in de winter te doen, is dat je je etenswaren eventueel buiten kan leggen als het ‘s nachts vriest. Vriest het niet, dan kun je het eten in de koelkast laten ontdooien. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, mag je het erna wel degelijk terug in de vriezer leggen (tenzij het bedorven is).

2. Dweil 
Typische beginnersfout: onderschatten hoeveel water er uit zo’n apparaat komt. Leg dus een dweil voor je vriezer en wring die regelmatig uit. Een smalle bakplaat eronder schuiven werkt ook goed.

3. Schaven 
Tijd voor het fysieke werk. Neem een spatel of de ijskrabber voor je auto en schaaf het ijs los. Gebruik vooral géén scherpe materialen zoals messen; het is niet de bedoeling dat je gaten prikt in de wanden van je vriezer. Ga ook rustig te werk, zodat je voorkomt dat je jezelf bezeert. Als je tuinhandschoenen hebt, zullen je handen je dankbaar zijn. Gaat het echt om een massa ijs? Zet een bakje kokend water in de vriezer voor je begint. Dat zal het proces versnellen.

4. Schoonmaken 
Als het ijs weg is, kun je je vriezer nog even schoonmaken met warm water en soda. Droog af met een goed absorberende vaatdoek: hoe meer vocht er overblijft, hoe meer je je onvermijdelijke volgende ijslaag weer een eerste duwtje in de rug geeft.

Nieuws

menu