De Duurzame Dertig: De energietuin, een makkelijke moestuin en online bestellen bij de boer. Dit zijn de initiatieven uit Drenthe. Groningen en Friesland waarop jij kunt stemmen - deel 4

Eigen foto.

Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad presenteren de Duurzame Dertig. Een verkiezing voor mensen met een hart voor duurzaamheid.

De afgelopen weken zijn bijna 100 initiatieven uit Drenthe, Friesland en Groningen aangemeld die de wereld waarin wij leven een stukje beter proberen te maken. De ene keer door de bedenkers zelf, een andere keer door een enthousiaste fan.

Van kleine particuliere projecten tot bedrijfsmatige aanpak. In elk geval allemaal met het idee om anderen te inspireren en/of het te kopiëren. Uit de inzendingen heeft een jury De Duurzame Dertig gekozen die doorgaan naar de publieksronde.

Deze week stellen wij de gelukkigen voor. In dit artikel opnieuw zes initiatieven waarop je kunt stemmen.

In de energietuin gaan natuur en stroomopwekking hand in hand

Produceren van stroom gaat hand in hand met natuurontwikkeling. Het motto van de Natuur en Milieufederaties (NMFs) sluit dan ook naadloos aan bij Energiecoöperatie duurzaam Assen. Ten zuiden van de stad ontwikkelt de coöperatie een zonnepark waar natuurlijke waarden ingepast zouden worden, vertelt bestuurslid Tom Verloop. ,,Toen kwam NMF Drenthe met het initiatief voor een energietuin en hebben ze ons plan als een van de drie pilotprojecten aangedragen.”

Waar de Assenaren de natuur al hoog in het vaandel hadden zitten, werd dat door de samenwerking met NMF Drenthe nog verder versterkt. In de Energietuin Assen-Zuid, in samenwerking met Wageningen Universiteit en Research ontwikkeld, is volop aandacht voor natuur, educatie, recreatie en het opwekken van duurzame energie. Liefst 23 hectare land krijgt door het plan van de energiecoöperatie een nieuwe bestemming. Verdeeld over zeven ‘kamers’, specifiek ingerichte kavels voor onder meer bijen, kikkers of vogels worden 39.000 zonnepanelen geplaatst. Daarmee worden 6.000 huishoudens van elektriciteit voorzien.

,,Een deel van de aanleg van de nieuwe natuur is al begonnen. Eind dit jaar, begin volgend jaar hopen we dat de zonnepanelen er liggen.” Een megaproject voor en door inwoners van Assen. ,,Als de bouw van het zonnepark start, beginnen we met de uitgifte van certificaten. Daarmee kunnen Assenaren ons meehelpen met de financiering en voordelig lokale stroom afnemen.”

Energietuin Assen-Zuid

Wie: Energiecoöperatie Duurzaam Assen
Wat: Energietuin Assen-Zuid
Waar: Assen
Sinds: 2019
Doel: Energie opwekken met oog voor ecologie en biodiversiteit.

https://ecduurzaamassen.nl/

Bewuster omgaan met kleding

In 2020 hoorde Jildou de Raad voor het eerst van de kledingruilketting, een initiatief dat in Amsterdam het levenslicht zag. Ze vond het zo’n goed idee dat ze besloot om samen met Jocyta Agricola zelf een ketting te starten, maar dan in Heerenveen. Andere enthousiastelingen begonnen een kledingruilketting in onder meer Leeuwarden, Oosterwolde, Drachten en Sneek. Er zijn er in Friesland in totaal nu zeven.

Het idee: je krijgt van iemand een tas met tweedehandskleding, je haalt eruit wat je mooi vindt, je stopt erin wat je niet meer draagt en geeft de tas door aan de volgende kettingdeelnemer. ,,Zo wordt de drempel om tweedehands kleding te dragen een stuk lager”, zegt De Raad.

Voor sommigen is kosten besparen de reden om mee te doen. ,,Maar in mijn ketting, die van Wolvega tot Akkrum loopt, doen veel mensen mee vanuit duurzame overwegingen. Je vermindert de kledingberg, het is beter voor het milieu en het verandert je denkwijze. Je hoeft niet alles meer nieuw te kopen.”

Iedereen kan zich aanmelden voor een kledingruilketting. Per app of Whatsapp wordt een logische route gedeeld met alle deelnemers. ,,Alleen al in onze ketting gaan veertien tassen rond. Om de twee weken komt er eentje bij je thuis. Die krijg je van iemand die maximaal 5 minuten fietsen verderop woont. Zo leer je mensen in de buurt ook nog eens beter kennen.”

Ook in Groningen en Drenthe zijn diverse kledingruilkettingen.

Kledingruilkettingen 

Wie: de beheerders van de Friese kledingruilkettingen
Wat: tweedehands kleding laagdrempelig ruilen
Waar: Verschillende Friese plaatsen, van Dokkum tot Oosterwolde
Sinds: december 2020
Doel: de kledingberg verminderen

www.kettingkledingruil.nl

Kleding een tweede leven, minima een mooie outfit

We gooien in Nederland ieder jaar honderden miljoenen kilo’s prima kleding weg. Doodzonde, vindt Stichting Kledingbanken Maxima. ,,Bij ons krijgt kleding een tweede leven’’, zegt stichtingsvoorzitter Henk Slagter.

Dat doet Maxima met zo’n vierduizend kilo kleren per week. Ze worden gebracht door particulieren die ze zelf niet meer dragen, of door winkels die ze niet kunnen verkopen. In één van de zeven Groningse Kledingbanken Maxima kunnen klanten met een smalle beurs ze komen ophalen. Gratis. ,,We zijn dus duurzaam én sociaal.’’

Twee keer per jaar krijgen de Maxima-kledingbanken een nieuwe collectie. Klanten worden met alle egards ontvangen, krijgen advies en een kopje koffie; precies zoals in een gewone modezaak, alleen de kassa ontbreekt. ,,We hebben ook Dress For Succes, waar mensen kleding kunnen uitzoeken voor sollicitatiegesprekken, en bruidsjurken, en een speciale babybox’’, somt Slagter op. ,,Heel veel wat je niet direct verwacht bij het woord kledingbank.’’

Dat Maxima zo veel en veelzijdig aanbod heeft, komt voor een groot deel door de provinciebrede samenwerking, zegt Slagter. ,,Daarin zijn wij echt uniek, de meeste andere kledingbanken werken voor zichzelf. Als grotere club heb je meer te vertellen en kun je grotere sponsors bereiken. Dus het zou mooi zijn om dat idee van samenwerking aan anderen over te brengen.’’

Kledingbanken Maxima

Wie: Stichting Kledingbanken Maxima
Wat: Zeven modezaken zonder kassa, met (tweedehands) kleding voor minima
Waar: Sappemeer, Veendam, Groningen, Winschoten, Delfzijl, Winsum, Grootegast
Sinds: 2012
Doel: Verspilling van kleding voorkomen door kleren een tweede leven te geven, en mensen met een smalle beurs ondersteunen

www.kledingbankmaxima.nl

Het energiebedrijf dat ook jouw omgeving groener maakt

Onlangs kwamen ze nog voor de vierde keer op rij als allergroenste uit de bus in het jaarlijkse onderzoek van de Consumentenbond naar stroomleveranciers. Energie VanOns scoorde de volle tien punten en is daar ‘ontzettend trots’ op – net als op de nominatie voor de Duurzame Dertig.

Voor de duidelijkheid: Energie VanOns lijkt op het eerste gezicht misschien een energiecoöperatie, maar is dat eigenlijk niet. Het bedrijf is in 2014 opgericht door drie koepels van coöperaties uit Groningen, Drenthe en Friesland, om lokaal opgewekte groene stroom aan klanten te leveren. ,,Je kunt bij ons gewoon klant worden net zoals je zou doen bij Nuon of Essent’’, legt Rolina Wiechers van Energie VanOns uit. ,,Stel dat je in Groningen woont, dan kun je bijvoorbeeld lid worden van de coöperatie Grunneger Power en leveren wij je groene stroom.’’

Er zijn inmiddels 130 coöperaties bij Energie VanOns aangesloten, de meeste uit Noord-Nederland, sommige van iets verder weg. Allemaal wekken zij kleinschalig 100 procent groene stroom op. De coöperaties krijgen van Energie VanOns voor iedere klant een bedrag, de zogenoemde wederverkopersvergoeding. ,,Met dat geld kunnen zij weer dingen doen die bijdragen aan de leefbaarheid en duurzaamheid in de omgeving’’, zegt Wiechers. Ze planten bijvoorbeeld bloemen en bomen of plaatsen insectenhotels in de buurt.

Energie VanOns 

Wie: Energie VanOns
Wat: Energieleverancier die 100 procent duurzame, lokaal opgewekte stroom levert
Waar: Groningen, Friesland en Drenthe
Sinds: 2014
Doel: Lokale groene stroom beschikbaar maken voor iedereen

www.energie.vanons.org

Met de Makkelijke Moestuin kan iedereen zijn eigen groenten verbouwen

Het begon met tegenzin. Jelle Medema uit Den Andel was ‘een luie 14-jarige knul’ en moest een project maken voor school. Moeder Saskia opperde iets over tuinieren te doen. Jelle vond het niet bij hem passen maar wist ook niets beters te verzinnen dus toe maar.

Vijftien jaar later heet het bedrijf van Jelle (28) Makkelijke Moestuin BV. Hij houdt lezingen, er is een trouwe schare volgers op Facebook én er is natuurlijk de app. Met de makkelijke moestuin-app kan een kind de was doen als het gaat om je eigen groente te kweken. Zie je iets groens opkomen uit de grond, de app vertelt wat je moet doen.

De missie van Jelle: zoveel mogelijk mensen helpen aan een moestuin waarmee ze op een milieuvriendelijke, makkelijke manier hun eigen groenten kunnen telen. ,,Wat dat betreft blijven we ons ontwikkelen. Geïnspireerd door onze community. Is er iemand die ergens over twijfelt, dan passen wij het aan zodat iedereen daar profijt van heeft’’, aldus Jelle.

Investeringen die het steeds makkelijker maken om je eigen groenten te verbouwen. ,,Dat je geen tomaten meer in hoeft laten vliegen uit een ver land maar dat het logisch is dat je ze zelf verbouwt. En uiteindelijk’’, droomt Jelle, ,,zo goedkoop en met zo weinig water dat mensen in de Derde Wereld er iets aan hebben.’’

De makkelijke moestuin

Wie: Jelle Medema
Wat: Makkelijke Moestuin
Waar: Den Andel
Sinds: 2007
Doel: zoveel mogelijk mensen helpen eigen groenten te verbouwen

Alles voor je voorraadkast online bestellen bij de boer

Heel plat gezegd, zegt Sandra Ronde, runt ze een webshop. Eentje die het zo makkelijk mogelijk maakt om je wekelijkse boodschappen bij boeren uit de buurt te halen. Supervers, duurzaam geproduceerd en voor een eerlijke prijs.

,,Op die manier doe je het beter voor jezelf, je directe omgeving, en uiteindelijk de hele planeet’’, zegt Ronde. Ze richtte De Streekboer in 2015 op. Van vijftig leveranciers uit Groningen, Friesland en Noord-Drenthe krijgt De Streekboer ongeveer alles voor de voorraad- of koelkast: van groente, fruit en zuivel tot brood, vlees, vis, gebak, wijn en bier. Klanten kunnen hun bestellingen afhalen in de buurt of thuis laten bezorgen.

Dat kost wat meer dan bij de ‘gewone’ supermarkt. Nieuwe klanten begrijpen dat niet altijd. ,,Dan leggen we uit hoe wij te werk gaan’’, zegt Ronde. ,,We vragen de boer wat z’n kostprijs is en daar betalen we wat extra bovenop.’’ Zo krijgt die boer weer de kans om zijn of haar bedrijf verder te verduurzamen.

De Streekboer heeft intussen zo’n 3000 klanten. Ronde zou het liefste zien dat heel Noord-Nederland de boodschappen rechtstreeks bij de boer gaat bestellen. ,,Ik vind het zelf iedere keer echt een rijkdom als je zo’n krat vol verse spullen krijgt. Veel beter dan met je chagrijnige kop na je werk de supermarkt door.’’

De Streekboer

Wie: De Streekboer
Wat: Een online supermarkt waar je boodschappen bestelt bij boeren uit Noord-Nederland
Waar: Leek
Sinds: 2015
Doel: Mensen stimuleren om lokaal en duurzaam te eten en bewuster maken van de prijs van voedsel

www.destreekboer.nl

Tot en met 19 juni kun jij jouw stem uitbrengen op je favoriete initiatief via: www.dvhn.nl/duurzamedertig , www.lc.nl/duurzamedertig of www.frieschdagblad.nl/duurzamedertig . De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de finaleavond op 27 juni.

De jury en de prijzen

De jury bestaat uit Henk Moll (hoogleraar natuurlijke hulpbronnen in relatie tot tot duurzame productie en consumptie aan de Rijksuniversiteit Groningen), Marissa de Boer (oprichter en ceo van SusPhos, een bedrijf in Heerenveen dat toonaangevend is op het gebied van het recyclen van fosfaat uit afvalstromen), Reinder Hoekstra (directeur van Natuur- en Milieufederatie Drenthe), Thereza Langeler (klimaatverslaggever Dagblad van het Noorden) en voorzitter Ria Kraa (hoofdredacteur van het Friesch Dagblad).

Voor de winnaar een advertentiebudget van 100.000 euro klaar om zijn plan aan de man te brengen via de kanalen van Mediahuis Noord, uitgever van Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. De twee andere podiumkandidaten hebben elk 50.000 euro te besteden.

Nieuws

menu