'De Dr. Denker puzzel oplossen is moeilijker dan hem maken'

Cabaretier en puzzelmaker Robert Brouwer. Foto: Corné Sparidaens

Cabaretier, spellenmaker en oud-cryptogrammenmaker Robert Brouwer over Dr. Denker.

Wanneer maakte u kennis met de Dr. Denkerpuzzel?

„Een paar jaar geleden, via een vriend van me, Harry. Die probeert ‘m altijd op te lossen. Hij vertelde er over en ik dacht: leuk, daar ga ik ook naar kijken. Sindsdien maak ik ‘m elk jaar. Of, nou ja, ik probéér het.”

Want dat is potdorie geen sinecure.

„Nee! Ik heb in het verleden veel puzzels gemaakt, voor onder andere de boekjes van Denksport: kruiswoordpuzzels en doorlopers. Ook maakte ik lange tijd cryptogrammen. Net als de puzzel van Dr. Denker gaan die ook over associaties. Die soms voor jou volkomen logisch zijn en voor een ander totaal niet. Soms zit ik ‘m met Harry te doen en zegt hij: dit is de oplossing. Soms denk ik: ooooja, logisch natuurlijk! En bij een volgende: oké dat zal wel, maar zie ik het nog steeds niet.”

Ja, het kan soms weken duren voor-ie is opgelost.

„Ja. En wat is oplossen, hè? Het is wel eens frustrerend. Soms heb je de eindoplossing dan al wel, maar nog niet alle rebusjes opgelost. Dat is vrij wreed. De essentie blijft toch dat je op het ene moment iets kan zien waar je eerder maar niet op kwam. Het blijft hangen en werkt door. Zit je in de auto en dan komt er ineens weer zo’n plaatje omhoog. Een vorm van bezigheidstherapie, gewoon.”

Hoe vindt u als kenner dat de Dr. Denkerpuzzel in elkaar steekt?

„Goed! De vormgever doet het heel knap sowieso en kleurrijk. Verder zitten er altijd een paar makkelijke plaatjes bij. Een tekening van Frank Rijkaard bijvoorbeeld, met als oplossing: rijkaard. Maar je weet: het wordt steeds lastiger. De grap is, en nu beledig ik Dr. Denker, dat het in elkaar zetten makkelijker is dan het oplossen. Dat geldt ook voor cryptogrammen. Mensen zeggen wel eens: wat maak je dat knap. Dan denk ik: nou, het ding oplossen, dat is knap. Ik heb de antwoorden al en hoef alleen de associaties de andere kant op te maken.”

Het voelt vast fijn als dat goed lukt.

„Ha, ja. Ik had voor een cryptogram in daklozenkrant de Riepe eens twee omschrijvingen die luidden: vliegkuig en dichme nevel. De oplossingen van de eerste was kist, want k is t; dan krijg je vliegtuig en een vliegtuig is een kist. De tweede was mist, op dezelfde manier: m is t, dus dichte nevel = mist. Kreeg ik een telefoontje van de Riepe waarin ze me bedankten en me trots vertelden dat ze er nog wel twee typefoutjes uit hadden gehaald. Die hadden ze even verbeterd.”

Welke type Dr. Denker-plaatjes zijn uw favoriet?

„Ik vind het ‘t leukst als het alleen maar letters of cijfers zijn. Dat heeft iets. Spelen met taal vind ik heel leuk. En een omschrijving maken door alleen maar letters te gebruiken van boven naar beneden, of dat er staat ‘om’ en dat je dan de ene letter om de andere moet doen. Dat heeft een bepaalde schoonheid.”

Nieuws

menu