Daar is het Saharazand. De nu al wazige zon wordt vandaag en morgen mogelijk geheel verduisterd door het stof (maar geen zorgen: de auto hoeft niet de wasstraat in)

De zon schijnt al wazig en vanmiddag kan de zon soms zelfs geheel verduisterd worden door het Saharazand.

De zon schijnt al wazig en vanmiddag kan de zon soms zelfs geheel verduisterd worden door het Saharazand. Foto: ANP

Wie maandagochtend een zwak, wazig zonnetje zag, heeft zich misschien afgevraagd wat er in de lucht boven Nederland hing. Het troebele zicht wordt veroorzaakt door Saharastof dat over Nederland trekt.

Wie maandagochtend een zwak, wazig zonnetje zag, heeft zich misschien afgevraagd wat er in de lucht boven Nederland hing. Het troebele zicht wordt veroorzaakt door Saharastof dat over Nederland trekt.

„Een zuidelijke wind voert niet alleen zeer zachte lucht aan, maar ook kleine deeltjes Saharazand. Vandaag bereikt een dikke laag van dit Saharastof de atmosfeer in onze streken en is de zon erg wazig te zien”, zegt Jaco van Wezel van Weeronline over het weerverschijnsel.

Maandagmiddag kan de zon soms zelfs geheel verduisterd worden door het stof, dat zich mengt met lichte sluierbewolking.

Zonsopkomsten roder dan normaal

De komende dagen kan het stof ook in de vroege ochtenduren voor spectaculaire beelden zorgen. Op veel plekken in Nederland wordt een knalrode zonsopkomst verwacht.

„Het meeste stof trekt de komende dagen over het oosten van ons land en Duitsland. Vooral de zonsopkomsten zijn daardoor roder dan normaal. Het Saharastof zorgt voor extra breking en verstrooiing van het licht en daardoor gaat de opkomende zon gepaard met rode, oranje en gele kleuren”, aldus Van Wezel. Het lichteffect is de komende dagen het beste te zien in het oosten van Nederland.

Auto onder het stof?

In tegenstelling tot andere jaren hoeven autobezitters nu niet te vrezen voor een dikke laag stof en zand op hun auto. „Het stof zit erg hoog en daardoor hebben we er bij het aardoppervlak niet veel last van. Bovendien blijft het droog.”