Bruls valt burgemeesters bij: 'Terrassen snel open, bij 20 graden hou je niemand binnen'

Er moet zo snel mogelijk een plan op tafel liggen voor de heropening van terrassen en andere buitenactiviteiten. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van de stad Nijmegen. Virologen tonen begrip voor die oproep, al is de marge voor versoepelingen volgens hen niet heel groot.

Terras, ter illustratie.

Terras, ter illustratie. FOTO PIXABAY

Daarmee ondersteunt hij de oproep van collega-burgemeesters als Femke Halsema en Jan van Zanen die het kabinet met klem hebben gevraagd om burgers meer vrijheid te geven in de buitenlucht. Bruls begrijpt die wens: „Als het meer dan twintig graden wordt, houd je niemand meer binnen.”

De voorzitter van het Veiligheidsberaad pleit voor ’stap voor stap versoepelingen’, maar wel rekening houdend met de stand van de vaccinatie en hoe de epidemie zich ontwikkelt. „Aan zo’n openingsplan wordt nu gewerkt. Het initiatief ligt bij de regering, maar ook wij leveren onze bijdrage”, zegt Bruls. Binnen enkele weken moet het plan gereed zijn.

Meer mensen gevaccineerd

Juist nu er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, en dus vrijwel onkwetsbaar zijn voor het coronavirus, moet er meer ruimte zijn voor versoepelingen, zo redeneert voorzitter Bruls. Wachten tot de allerlaatste Nederlander een prik in zijn arm heeft gekregen, heeft geen zin. „We moeten nu perspectief bieden.”

Een groot deel van de Nederlanders smacht naar de zorgeloosheid van een koffie op biertje op het terras. Uit een enquête van het Dagblad van het Noorden bleek dit weekeinde dat 84,6 procent voorstander is. Ook horeca-ondernemers bij wie het water aan de lippen staat, willen niets liever.

Burgemeester Femke Halsema

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema riep vlak voor Pasen op tot het op een verantwoorde manier openen van terrassen en andere buitenruimtes zoals dierentuinen. Al was het maar om de druk van overbevolkte stadsparken af te halen.

De Haagse burgemeester Van Zanen valt haar bij, net als de Rotterdamse burgervader Ahmed Aboutaleb. „Het is niet meer uit te leggen dat mensen wel op een kleedje met een fles rosé op het gras gaan zitten bij Hotel New York, maar dat de horeca de terrassen niet mag openen”, zei Aboutaleb bij Radio Rijnmond.

Tegenvaller met AstraZeneca

Een concrete datum voor het openen van buitengelegenheden durft Bruls nu nog niet te noemen. „Je moet wel flexibel blijven. Want wat als er nog zo’n tegenvaller komt als met de vaccins van AstraZeneca? En hoe staat het met de druk op de zorg?” Toch verwacht hij binnen korte tijd een openingsplan van het kabinet.

Viroloog Bert Niesters snapt de oproep van de burgemeesters heel goed. „Want je ziet linksom of rechtsom nu toch al dat mensen hun eten bij restaurants afhalen en daar in de buurt blijven hangen. Het is ook wel echt belangrijk dat er snel duidelijkheid komt. Mensen worden ongeduldig, ik zelf ook. En dan is het lastig uit te leggen als er wettelijk gezien wel een paar honderd mensen in de kerk bijeen mogen komen, maar je niet op het terras mag zitten.”

Heel weinig alcohol

Niesters zou het gezien die afwegingen snappen als de terrassen open mogen. „Je moet daar dan wel heel strenge voorwaarden aan stellen. Bijvoorbeeld dat er geen of heel weinig alcohol geschonken wordt, omdat mensen zich anders minder goed aan de regels houden. Natuurlijk moet er ook genoeg ruimte zijn op die terrassen. En als er besmettingen gelokaliseerd worden, moet het direct dicht.”

Want hij benadrukt dat te losjes opengooien in deze tijd gevaarlijk is. „Het aantal besmettingen neemt de afgelopen dagen niet echt meer toe, maar ook niet duidelijk af. En in de ziekenhuizen is het heel druk, in sommige liggen de ic’s vol.” Volgens hem zou het toegankelijker maken van zelftesten, door ze gratis aan te bieden in plaats van voor negen euro te laten verkopen bij de apotheken, helpen bij heropening.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra