Brr, allemaal beestjes in je voorraadkast

Insecten doen zich tegoed aan jouw meel, rijst en pasta. FOTO CSIRO

Soms tref je in je voorraadkast een onverwachte en vooral ook ongewenste bron van eiwitten aan: insecten die zich tegoed doen aan jouw meel, rijst en pasta. Wat zijn dat voor beestjes en hoe kom je van ze af?

Ik had zin in popcorn, dus ik verhitte een laagje zonnebloemolie in een pan en gooide er een handje maiskorrels bij. Toen ik de pan een paar minuten later van het fornuis haalde, viel het me op dat er veel ongepofte korrels in zaten. En wat waren dat toch voor zwarte stukjes tussen de popcorn?

Toen ik de popcorn van dichtbij bestudeerde, zag ik het: dit waren geen aangebrande randjes, dit waren beestjes! Rillend mikte ik de inhoud van de pan in de prullenbak en bekeek daarna de zak maiskorrels: daar kropen nog meer zwarte kevertjes in rond.

Ik zou willen dat het de eerste keer was, maar helaas: ik heb wel eens vaker alle verpakkingen meel, bloem en pasta weg moeten gooien omdat ik daar ongedierte in aantrof, en zelfs de inhoud van glazen potjes met kruiden en potten chocopasta en pindakaas, waar de ongenode gasten zich onder het deksel door hadden weten te wurmen.

Kevers en motten

Er zijn heel veel verschillende soorten voorraadinsecten, die voor de leek vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. De beestjes in mijn mais waren waarschijnlijk broodkevers of graanklanders: kevertjes van 3 tot 5 millimeter groot die gaatjes boren in rijst-, graan- en maiskorrels en daar hun eitjes inleggen, waarna de larven zich met de korrels voeden.

Andere veel voorkomende soorten zijn de rijstmeelkever – voedt zich met bloem, meel en andere graanproducten, maar soms ook met chocolade of melkpoeder – en de meelmot, een grijs-zwarte mot van een kleine centimeter lang die bloem eet en daar ook haar rupsen in legt.

Meegelift

Als je zulke beestjes in je voorraad aantreft, zijn ze waarschijnlijk als eitjes meegelift in een verpakking die je in de winkel gekocht hebt. Want hoewel er natuurlijk allerlei regels zijn voor voedselveiligheid, blijkt het lastig om ongedierte voor 100 procent uit te bannen. Wees dus gerust: het ligt niet aan jouw gebrek aan hygiëne in de keuken.

Heb je eenmaal beestjes in huis, dan raakt al snel je hele voorraad aangetast. Ze kunnen namelijk door papier en karton en dun plastic knagen en zo van de ene naar de andere verpakking hoppen. De beste manier om dit te voorkomen is dus om etenswaren te bewaren in blikken of in potten en dozen van glas of hard plastic. Dit geldt ook voor ongeopende verpakkingen. Zo kan een plaag zich niet verder verspreiden dan die ene voorraaddoos.

Ben je er te laat bij? Gooi dan aangetaste verpakkingen weg, hevel ‘schone’ voorraad over naar luchtdichte dozen – of gooi alles weg, afhankelijk van je griezeltolerantie – en maak de voorraadkast goed schoon. Dat zou de plaag in de meeste gevallen moeten verhelpen. Zo niet, dan moet je misschien een zwaarder middel in de strijd gooien: schakel een bestrijdingsservice in.

Nieuws

menu