Boze boeren bezetten vliegveld Eelde

De blokkade van Groningen Airport Eelde is om klokslag 9 uur begonnen. Foto: DVHN / Paul Blezer

Een groep van ongeveer vijftig boeren is woensdag klokslag negen uur gestart met de blokkade van Groningen Airport Eelde. De sfeer is gemoedelijk, er is koffie en thee.

Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo kwam meteen poolshoogte nemen. ,,Ze houden zich keurig aan de afspraken’‘, meldt hij. Hij heeft de actievoerders dinsdag ingeprent dat er strenge regels gelden pop de luchthaven en dat de actievoerders niet de landingsbanen op mogen, zoals eerder wel gebeurde.

,,Ze worden dan aangehouden. We hebben met de officier van justitie afgesproken dat die dan 9 jaar celstraf eist. Dat gebeurt ook als jij dat doet. Kijk, als de landingsbaan geblokkeerd wordt, moet meteen de hele luchthaven dicht en kan de traumahelikopter ook niet meer landen. En er zijn woensdag ook transplantatie vluchten gepland’‘, zegt Thijsen.

Er vertrekken of landen woensdag geen commerciële vluchten op Eelde, maar het vliegveld moet wel beschikbaar blijven voor orgaanvluchten. Daarvan wordt er woensdag een verwacht, met als eindbestemming het UMCG.

Overleg met de driehoek

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op dinsdagavond moest Thijsen de zaal al een aantal keren verlaten. Vicevoorzitter Anneke Lubbers (PvdA) nam de voorzittershamer over toen Thijsen halverwege de vergadering in overleg moest met politie en het openbaar ministerie. De burgemeester heeft aangegeven zelf aanwezig te zijn bij het protest.

Nieuws

menu