Met OwnerShip willen Van Hall-studenten van binnenvaartschepen drijvende studentenhuizen maken

Met het studentenbedrijf OwnerShip werkt Benjamin Cadée aan een plan voor drijvende studentenhuizen, bio-inspired gebouwd op rompen van afgedankte binnenvaartschepen.

Op z’n vijftiende zeilde Benjamin Cadée met andere scholieren, docenten en bemanningsleden in een driemaster de Atlantische Oceaan over. Zes maanden School At Sea brachten de Leeuwarder student kust- en zeemanagement de liefde voor het water. ,,Na die reis was het vrij duidelijk dat ik iets met oceanen, boten en zeilen zou gaan doen.’’

Nu is Benjamin, inmiddels 21 jaar en tweedejaars aan hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden, bezig met de oprichting van een tweede bedrijf gericht op water.

Met z’n eerste onderneming transformeert hij zeilboten in Friesland die er slecht aan toe zijn naar een duurzaam design. De schepen, vaak gebouwd tussen 1970 en 1980, worden verbouwd met natuurlijk materiaal zoals hout en kurk, krijgen als de dieselmotor het niet meer doet een elektrische vervanger en worden voorzien van zonnepanelen, een windturbine en een warmwaterpompje.

Sinds eind vorig jaar werkt Benjamin met OwnerShip, een bedrijf in oprichting, aan het innovatieve concept ‘ Floating Students ’ dat moet voorzien in drijvende studentenhuizen gebouwd op rompen van afgedankte binnenvaartschepen. In eerste instantie alleen met zijn maat Stan Bastiaansen, vierdejaars student Built Environment aan de Hogeschool Utrecht. Later schoven er nog andere studenten aan bij de groep die nog altijd groeiende is. ,,Wij zijn een multidisciplinair team’’, zegt Benjamin.

Het idee is dat de boothuizen volledig bio-inspired worden gebouwd. De woonruimte, opgetrokken uit circulair materiaal, is modulair en kan losgekoppeld worden van de scheepsromp. Er worden biometische technieken gebruikt, afgekeken van de natuur: een groene gevel brengt verkoeling en het moerasfilter reinigt het water. Daarnaast moet de boot een broedplaats worden voor vissen, vogels en insecten, waarmee de biodiversiteit wordt gestimuleerd.

Een voormalige vrachtboot uit 1925 die op een werf in Franeker ligt, wordt het vlaggenschip van de onderneming. ‘ The Prototype ’ heeft een romplengte van 19,5 meter en zal vijf studenten woonruimte kunnen bieden. Een ontwerp voor een huis met dertig studenten op een schip van 50 bij 7 meter is ook al klaar. De droom is om meerdere boten aan elkaar te koppelen, waardoor er een vloot met gemeenschappelijke ruimtes ontstaat.

De studenten hopen een eerste woongemeenschap aan te kunnen leggen in Rotterdam. Wat de huurprijs wordt, is nog niet bekend. ,,Het moeten in ieder geval betaalbare woningen zijn’’, zegt Benjamin. ,,Ons doel is niet zoveel mogelijk winst maken, maar bijdragen aan een oplossing voor de ongezonde woningmarkt voor studenten.’’

Benjamin: ,,Los van dat er te weinig huizen zijn, wonen veel studenten in slecht onderhouden huizen. De relatie tussen verhuurder en gebruiker is vaak heel moeilijk. Soms hebben studenten alleen een e-mailadres, maar als ze een bericht sturen omdat er lekkage is dan horen ze vervolgens niets. Wij staan juist voor goed contact tussen verhuurder en gebruiker.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra