Bijna 80.000 zorgmedewerkers ziek thuis: verzuim op hoogste niveau in twintig jaar

Verzuim in zorgsector was in ruim twintig jaar niet zo hoog. Foto: Getty Images

In het vierde kwartaal van 2021 zat ongeveer een op de twaalf zorgmedewerkers ziek thuis. Personeel dat in verplichte quarantaine moet of wacht op een coronatest is daar niet eens in meegeteld.

Daarmee is het verzuim in de sector op het hoogste niveau sinds 2001, melden verzuimdatabedrijf Vernet, pensioenuitvoerder PGGM en pensioenfonds Zorg & Welzijn.

In het vierde kwartaal van 2020 was het verzuim nog 7,49 procent. Een jaar later lag dat op 8,24 procent: 10 procent hoger. Vooral langdurig verzuim is toegenomen in de sector. Het gaat daarbij om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, en verzorging, verpleging en thuiszorg.

Er werken maar liefst 960.000 mensen in deze vier sectoren. Daarvan waren er in het vierde kwartaal van 2021 dus ongeveer 79.000 niet inzetbaar.

Vaker ziek

Voor heel 2021 komt het verzuim in deze sectoren op 7,29 procent. Dat was een jaar eerder nog 6,83 procent. Medewerkers melden zich ook vaker ziek dan een jaar eerder. Gemiddeld blijft een zorgmedewerker na een melding bijna een maand thuis.

Vooral het langdurig verzuim (drie maanden tot een jaar) is toegenomen in vergelijking met een jaar ervoor.

Nieuws

menu