Auto beschadigd door de storm? Zo gaat de verzekering er mee om

Storm Francis raast over Nederland en leidt op verschillende plekken tot overlast. FOTO ANP/SEM VAN DER WAL

Hoe zit dat eigenlijk met de verzekering wanneer je auto beschadigd raakt door een storm? ,,De ene autoverzekering hanteert een heel andere dekking dan de andere‘’, meldt Michel Walraven van vergelijkingssite Independer.

Walraven: ,,Heb je een WA-verzekering afgesloten? Dan ben je alleen verzekerd tegen schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Stormschade valt daar dus niet onder. Ook al kun je zelf weinig doen om deze schade te voorkomen, je krijgt de kosten niet vergoed.‘’

Maar als je een verzekering met beperkt casco of volledig casco (allrisk) hebt afgesloten, krijg je de stormschade wél vergoed, zegt Michel Walraven. ,,Bij sommige verzekeraars heeft stormschade geen invloed op de korting op je premie. Maar bij andere juist wél. Heb je een autoverzekering afgesloten met eigen risico? Dan betaal je dit als je een stormschade claimt.‘’

Windkracht

Het KNMI spreekt pas van storm bij windkracht 9 of hoger. Maar veel verzekeraars gaan uit van windkracht 7 of hoger. Als er door een windvlaag een tak op je auto valt, kijkt de verzekeraar altijd naar de windkracht. Was de windkracht 7 of hoger? Dan krijg je, afhankelijk van je dekking, de schade vergoed. Is de auto volledig casco (allrisk) verzekerd? Dan maakt de windkracht niet uit. Ook als er dan bijvoorbeeld bij windkracht 4 een tak op je auto waait, ben je er toch voor verzekerd.

Independer adviseert om altijd foto’s van de stormschade te maken en het tijdstip te noteren. Dat is belangrijk als er later discussie ontstaat over de over de definitie van storm en de windkracht.

Nieuws

menu