Alle coronamaatregelen op een rij: buitenlandse reizen afgeraden en publieke plekken op slot

Premier Rutte tijdens de coronapersconferentie. Foto: ANP

Het kabinet zet andermaal een rem op ons sociale leven. Buitenlandse reizen worden tot half januari afgeraden, publieke plekken als musea, bioscopen, theaters, pretparken en dierentuinen gaan op slot.

Alle maatregelen gaan woensdag om 22 uur in en gelden voor 2 weken.

  • Er komt een negatief reisadvies voor vakantiereizen naar het buitenland in de kerstvakantie én de eerste helft van januari. Het kabinet wil niet wéér overvallen worden door skiërs of andere vakantiegangers die het virus mee terugbrengen.
  • We mogen in plaats van met vier met nog maximaal twee personen samen de straat op. Binnenshuis mogen we in plaats van 3 nog 2 volwassenen ontvangen.
  • Musea, bioscopen, bibliotheken, theaters en ook pretparken en dierentuinen gaan dicht. Dat geldt ook voor buurthuizen.
  • Ook sauna's en zwembaden moeten hun deuren sluiten.
  • De komende tijd wordt nagedacht over de invoering van een avondklok voor regio's met veel besmettingen waar de besmettingscijfers maar niet omlaag gaan.
  • Sluiting van scholen in het voortgezet onderwijs in regio's met veel besmettingen blijft ook een optie.

Premier Rutte deed de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet noodzakelijke reizen te vermijden. ,,Ga niet voor de lol winkelen en ga alleen naar de supermarkt."

Het kabinet maakt bij de nieuwe, verzwaarde coronamaatregelen een uitzondering voor kappers en individuele sporters.Sportscholen mogen open blijven om nog iets aan vertier te kunnen bieden, maar groepslessen zullen er niet zijn.

Rutte hamerde erop dat streng zal worden opgetreden tegen groepen mensen die feesten houden.

Na twee weken gaat Nederland volgens de premier terug naar de gedeeltelijke lockdown zoals die nu nog geldt en blijft gelden. Die zullen we volgens Rutte 'tot midden december moeten volhouden'.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Instagram
Coronavirus