Alle coronamaatregelen op een rij: Wat gaat dicht en wat blijft open?

Rutte: land gaat voor zeker vijf weken 'op slot' ANP

Nederland gaat op slot. ,,We moeten nu alles doen”, zei premier Rutte vanavond tijdens een toespraak vanuit het Torentje. Dit zijn alle maatregelen op een rij.

- Mensen moeten thuis afzien van bezoek , waar dat kan. Het maximum wordt twee personen , binnen en buiten, kinderen onder de 13 jaar uitgezonderd. Behalve met kerst : alleen op 24, 25 en 26 december is het aantal van drie toegestaan. Dat betekent dat op oud- en nieuwjaarsdag dus ook maar twee mensen langs mogen komen. Mensen met klachten moeten thuisblijven. Buiten geldt een maximale groepsgrootte van twee, tenzij je op pad gaat met je eigen huishouden.

- Alle scholen, van primair onderwijs tot en met de universiteiten, gaan dicht van 16 december tot en met ten minste 17 januari. Zij geven voornamelijk online les, met uitzonderingen voor praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens en tentamens in het (voor)examenjaar mbo, hbo en wo. Ook geldt een uitzondering bij alle onderwijsvormen voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. De kinderopvang en buitenschoolse opvang gaan ook dicht, met een uitzondering voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep.

- Ook de kinderopvang moet de deuren sluiten. Alleen voor mensen met een essentieel beroep zou er opvang mogelijk blijven.

- Vanaf morgen gaan vrijwel alle publiek toegankelijke ruimtes dicht.

- Alle niet-essentiële winkels gaan tot 19 januari ook dicht. Winkels die belangrijk zijn voor het levensonderhoud van mensen, blijven wel open. Dat zijn bijvoorbeeld de supermarkt , de apotheek, de bank en het tankstation maar bijvoorbeeld ook bakkers, groentewinkels, viswinkels, slagers, audiciens en opticiens, drogisterijen, dierenspeciaalzaken en slijterijen.

- Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen, wasserijen en stomerijen mogen ook openblijven.

- Dat geldt ook voor de afhaalfunctie bij doe-het-zelf-zaken , winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop , groothandels ( business to business ), servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten.

- I n bibliotheken kunnen alleen nog boeken worden afgehaald.

- Musea, bioscopen , theaters, pretparken, casino’s, dierentuinen en andere ‘doorstroomlocaties’ gaan voorlopig ook op slot.

- Hotels mogen open blijven, maar ze mogen geen eten meer serveren of roomservice bieden. Afhalen bij restaurants blijft toegestaan.

- Niet-noodzakelijke reizen worden tot half maart dringend afgeraden. Dat is langer dan het advies dat al gold. ,,Ga niet als het niet nodig is.”

- Mensen uit een land buiten de EU moeten een negatieve coronatest kunnen overleggen als zijn van buiten de EU Nederland binnenkomen.

- Ook contactberoepen , zoals kappers moeten stoppen. Medische contactberoepen als fysiotherapeuten en tandartsen worden uitgezonderd.

- Sportscholen, sporthallen en zwembaden moeten hun deuren tot 19 januari sluiten. Buiten kan wel gesport blijven worden. Jongeren tot en met 17 jaar kunnen blijven sporten en trainen in teamverband. Ook mogen zij wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten. Buitensport voor volwassenen blijft toegestaan met maximaal twee mensen, die ook 1,5 meter afstand moeten houden. Groepslessen, teamtrainingen en competities mogen niet doorgaan. De topsport kan door blijven gaan.

- Gebedshuizen blijven open.

- Mensen krijgen nogmaals het zeer dringende advies om thuis te werken . Die dringende oproep wordt ook gedaan aan werkgevers. Zij moeten zorgen dat mensen goed thuis kunnen werken. ,,Dit wordt veel minder goed nageleefd dan tijdens de eerste golf”, aldus Rutte.

- De avondklok wordt níet van kracht.

- Het openbaar vervoer blijft alleen voor noodzakelijke reizen. Verder blijft ook het verbod op evenementen en het alcoholverbod na 20.00 uur van kracht.

Nieuws

Meest gelezen