Aflossen, oversluiten of schenken? Tien tips voor het verlagen van je spaarsaldo voor 1 januari

De Belastingdienst kijkt op 1 januari naar het saldo van spaargeld en beleggingen om de vermogensrendementsheffing (spaartaks) te bepalen. Het kan daarom slim zijn om voor die datum je saldo te verlagen.

FOTO

FOTO JAN ZEEMAN

De spaartaks is alleen relevant voor Nederlanders met meer dan €50.000 aan vermogen, of €100.000 voor fiscaal partners. De vrijstelling voor de spaartaks is namelijk onlangs verhoogd.

De waarde van een tweede woning of een huis dat je verhuurt, valt overigens ook onder het vermogen waarover vermogensrendementsheffing moet worden betaald, box 3.

Over het bedrag tussen €50.000 en €100.000 betaal je effectief 0,59% belasting, over het bedrag tussen €100.000 en €1.000.000 betaal je 1,4% belasting. Over alles boven het miljoen betaal je 1,76% belasting. Het kan dus slim zijn om het spaarsaldo nog voor 1 januari te verlagen.

Overigens betaal je deze belasting pas als je aangifte hebt gedaan over 2021, in 2022 dus. Toch kan het geen kwaad het saldo alvast omlaag te brengen.

1. Groen beleggen

Er bestaan extra vrijstellingen voor groen beleggen. Wel is het verstandig om je hier goed over te laten voorlichten. Maar heb je al geld gestopt in zo’n groen fonds? Dan kan het slim zijn om het aan te vullen tot de vrijstelling. Die is in 2021 €60.429, of €120.858 voor fiscaal partners. Je krijgt ook nog eens 0,7% van dit bedrag aan extra heffingskorting.

Kijk op de website van de Belastingdienst voor een lijst van beleggingen en fondsen die die belastingvoordeel bieden.

2. Hypotheek aflossen

Vaak mag je ieder kalenderjaar een percentage extra aflossen op de hypotheek. Soms kun je dit in de online omgeving van je geldverstrekker zelf regelen, dan lukt het zeker nog in 2020. Let wel op: niet elke geldverstrekker zal de extra aflossing nog dit jaar verwerken, dus soms telt hij al voor 2021. Als je het geld direct kunt overboeken, verlaag je wel je spaarsaldo.

3. Hypotheek oversluiten

Als je de hypotheek oversluit naar de huidige lage rente, moet je vaak een flinke rentevergoeding (boeterente) betalen. Het kan gunstig zijn om dat dit jaar nog te doen, omdat deze boeterente tot maximaal 46% kan worden afgetrokken. Ook verlaag je dan meteen je spaarsaldo.

Volgend jaar kun je deze rente nog tegen maximaal 43% aftrekken. Dit is alleen relevant voor huiseigenaren met een inkomen boven €68.507. Als je dit zelf online kunt regelen, lukt het waarschijnlijk nog wel in 2020. Wel is het slim om voor een dergelijke beslissing financieel advies in te winnen.

4. Hypotheekrente vooruitbetalen

Nogmaals: het is de vraag of het nog gaat lukken in 2020, maar Munt Hypotheken, NIBC of een van de merken van de Volksbank, zoals BLG Wonen, SNS, ASN en Regiobank bieden de mogelijkheid tot maximaal zes maanden hypotheekrente vooruit te betalen.

Door dit te doen, verlaag je je spaarsaldo op 1 januari én kun je nog gebruik maken van de hogere aftrek (voor huiseigenaren met hogere inkomens).

Heb je een hypotheek bij een van de genoemde geldverstrekkers, en wil je nog graag rente vooruitbetalen? Bel dan maandagochtend met de klantenservice om te kijken of en hoe je dit nog snel kunt doen voor het einde van 2020.

5. Pensioen bijstorten

Wie een pensioentekort heeft, mag dit fiscaal vriendelijk aanvullen door de jaarruimte te benutten. „Dit is vooral interessant voor mensen met een inkomen dat in de hoogste belastingschaal valt”, zegt Anja van Zandbergen, financieel planner van het jaar 2020.

De meest gangbare manier hiervoor is lijfrenteopbouw. Je maakt dan geld over naar een rekening die geblokkeerd blijft tot aan de pensioendatum. Belangrijk is dat je het geld echt niet tussentijds nodig hebt, want als je het wel aanspreekt, betaal je een boete.

Je kunt kiezen voor zowel pensioensparen, als pensioenbeleggen. Bij deze laatste optie is het rendement vaak hoger, maar loop je uiteraard ook meer risico.

6. Grote aankopen

Een beetje een open deur, maar als je al van plan was een grote aankoop te doen, zoals een nieuwe auto, elektrische fiets of een kunstwerk, dan kun je daar beter haast mee maken. Het heeft geen zin om dingen aan te schaffen puur om spaartaks te vermijden, maar het is wel slim om aankopen die je anders in januari zou doen, alvast vooruit te halen.

Denk ook aan (grote) verjaardagscadeaus die je volgend jaar wil geven, of noodzakelijke vervangingsaankopen, zoals die wasmachine die toch echt wel aan zijn eind loopt.

7. Zorgverzekering

Zorgverzekeringen bieden meestal de mogelijkheid de polis voor een heel jaar in één keer te betalen. Je brengt je spaarsaldo op deze manier toch met €1000 tot €2000 omlaag, ook krijg je vaak een beetje korting. Al met al kun je zo toch een paar tientjes besparen.

Let wel op: als je bij dezelfde zorgverzekeraar blijft en je betaalt met automatische incasso, dan vindt deze meestal plaats in januari. Stap over naar een verzekeraar waarbij je direct kunt betalen, of neem contact op met de klantenservice om te kijken of je nog 2020 de jaarpremie kunt voldoen.

8. Schenken

Ben je toch al van plan je kinderen of andere dierbaren te verblijden met een mooi bedrag? Doe dat dan voor het einde van het jaar. Niet alleen maak je dan nog gebruik van de belastingvrijstelling voor schenkingen (€5515 per kalenderjaar voor een kind, €2208 voor anderen), je verlaagt ook je spaarsaldo.

Een papieren schenking vastleggen bij de notaris gaat je waarschijnlijk niet meer lukken, maar je kunt het bedrag gewoon overmaken met de term ’schenking’ erbij.

9. Schulden

Schulden (maar niet de hypotheekschuld) zijn over het algemeen aftrekbaar van box 3, het heeft dus meestal geen zin om deze af te lossen om je spaarsaldo te verlagen. De schulden moeten dan wel boven het drempelbedrag uitkomen: in 2021 is dat €3200 (of €6400 voor fiscale partners).

Als je meer spaargeld hebt dan de vrijstelling en een een schuld die kleiner is dan dit drempelbedrag, kan het dus gunstig zijn deze schuld ineens af te lossen. Bij bijvoorbeeld de studieschuld is dit boetevrij mogelijk, en kun je dit online zelf vrij makkelijk regelen.

10. Contant geld

Of het met het oog op inbraken verstandig is om een flinke som contant geld op te nemen voor 1 januari en dit later terug te storten is een afweging die je zelf moet maken, maar je mag maximaal €534 aan contant geld in huis hebben voordat je dit bij de Belastingdienst moet opgeven, of €1068 voor fiscaal partners.

Cadeaubonnen en tegoedbonnen worden ook als contant geld gezien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Persoonlijke financiën