6 tips voor minder voedselverspilling

FOTO SHUTTERSTOCK

We kopen meer dan we nodig hebben, koken te grote porties en bewaren voedsel te lang of verkeerd. Het resultaat: een enorme hoeveelheid voedselafval.

Volgens Milieu Centraal gooien Nederlandse huishoudens jaarlijks gezamenlijk  590 miljoen kilo  goed voedsel weg. Per persoon komt dat neer op 34 kilo per jaar. Onnodig afval, dat met een paar slimme tips gemakkelijk te voorkomen is. 

Bekijk de voorraad 

Als je onvoorbereid naar de supermarkt gaat, is het gokken wat je nodig hebt en wat er nog wel of niet in huis is. Controleer dus vooraf wat er nog in de voorraadkast en de koelkast staat, zodat je geen ingrediënten dubbel koopt.  

Maak een lijstje 

Volgens Natuur & Milieu verspillen mensen zo’n 40% meer voedsel als ze geen gebruikmaken van een boodschappenlijstje. Door vooraf een lijstje te maken met wat je precies nodig hebt – en je daaraan te houden – voorkom je onnodige inkopen die vroeg of laat in de container belanden.  

Plan vooruit 

Doe per keer boodschappen voor een paar dagen tot een week en plan vooruit wat je in die periode gaat koken en eten. Zo kun je nog slimmer inkopen doen. Heb je bijvoorbeeld op maandag een halve kropsla nodig, bedenk dan voor dinsdag of woensdag een recept waarbij de andere helft opgaat. 

Meten en wegen 

Zorg voor een goede keukenweegschaal en maatbekers in de keuken, zodat je precies de juiste hoeveelheid ingrediënten gebruikt.   

Slim bewaren 

Bewaar (verse) producten en bereide maaltijden op de juiste manier en plek. Heb je toch een keer iets te veel gekookt? Zet de afgekoelde restjes in de koelkast en eet ze de volgende dag als lunch of bewaar maaltijden in de vriezer voor een later moment. Je kunt ook eens per week een kliekjesdag inlassen, om op te maken wat er nog in de koelkast ligt. Gekookte rijst, pasta en aardappelen zijn bijvoorbeeld een prima basis voor salade, restjes groenten verwerk je in een omelet of soep en met overrijp fruit en overgebleven zuivel maak je sapjes en smoothies.   

 

Check de datum 

De houdbaarheidsdatum op een verpakking zorgt nog wel eens  voor verwarring . Staat er op een product een TGT-datum? Dit betekent: ‘te gebruiken tot’. Je vindt deze datum op bederfelijke (vers)producten als vlees, zuivel en groenten. Gooi ze na het verstrijken van de TGT weg, anders kun je er ziek van worden. Met een THT-datum kun je flexibeler omgaan. Deze betekent ‘tenminste houdbaar tot’ en staat op levensmideelen die nauwelijks vatbaar zijn voor bederf, zoals rijst, pasta, koekjes en chips. Vaak kun je ze na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog prima eten. Zie, ruik en proef je niets geks? Dan kun je het product nog zonder zorgen gebruiken. 

Nieuws

menu