Zuivelreus FrieslandCampina schrapt nog eens 57 Friese banen

De kaasfabriek van Friesland Campina in Gerkesklooster. Foto: Jilmer Postma

FrieslandCampina stopt met de productie van melkpoeder in zijn fabrieken in Dronryp en Gerkesklooster.

De reorganisatie kost 57 werknemers hun baan, zo heeft het zuivelconcern dinsdag bekend gemaakt.

Voor de vestiging in Dronryp betekent de ingreep de genadeklap. De fabriek, ooit een prominente kaasfabriek in Friesland, sluit per 1 april 2022 definitief de poort

De wei- en melkpoedertoren in Gerkesklooster sluit al per 15 januari. De fabriek op de grens van Friesland en Groningen blijft wel kaas produceren en onder meer de vleesvervanger Valess.

De poedertoren in Gerkesklooster doet dienst als noodvoorziening voor de verwerking van melk in het geval van een storing elders in het netwerk. De melkpoederproducten die in Dronrijp worden geproduceerd voor toepassing in kindervoeding, medische voeding en sportvoeding zullen in andere fabrieken van FrieslandCampina worden geproduceerd. Deze overheveling zal bij die andere fabrieken niet tot nieuwe banen leiden.

Het banenverlies is onderdeel van een grote herstructurering die het zuivelconcern (omzet ruim 11 miljard euro) op 10 november bekend maakte. Daarbij gaan dit en volgend jaar in totaal duizend arbeidsplaatsen verloren in Nederland, Duitsland en België.

Tot nu toe worden vooral de activiteiten in Friesland hard getroffen. Op diezelfde 10 november werd bekend dat FrieslandCampina het financiële servicecentrum in Wolvega gaat sluiten. Hier werken 151 mensen. De afdeling wordt in haar geheel overgeheveld naar het servicecentrum in Boedapest. Een andere onlangs bekend gemaakte reorganisatie is die bij de Duitse fabrieken in Heilbronn en Keulen. Daar gaan 195 banen verloren.

Volgens de directie is de omvangrijke reorganisatie noodzakelijk omdat de resultaten onder druk staan door vooral de coronacrisis en de onrust tussen Hongkong en China. De reorganisatie kost 150 miljoen euro tot 175 miljoen euro en moet resulteren in een structurele kostenverlaging van jaarlijks 100 miljoen euro.

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu