Zuidwest-Friesland in trek bij woningzoekenden uit Randstad: 'Behoefte aan ruimte, rust en vrijheid is groot'

Opvallend veel Randstedelingen oriënteren zich sinds het uitbreken van de coronacrisis op het kopen van een woning in Zuidwest-Friesland.

Makelaar Tycho Reimers bij de woning aan De Skatting 18 in Heeg met een vraagprijs van bijna 1,5 miljoen euro.

Makelaar Tycho Reimers bij de woning aan De Skatting 18 in Heeg met een vraagprijs van bijna 1,5 miljoen euro. Foto: niels de vries

Volgens makelaar Tycho Reimers van het kantoor Sneek van Makelaardij Friesland wordt ruim de helft van de te koop staande woningen op de mooiere en duurdere locaties gekocht door mensen van buiten Friesland. Merendeels gaat het om mensen uit de Randstad. Bij de bezichtigingen is het percentage nog hoger.

Makelaardij Friesland is een van de grote makelaarskantoren in de provincie. Het opereert vooral in de marktsegmenten boven modaal. Het is aangesloten bij Qualis, een landelijk netwerk van 55 NVM-makelaarskantoren dat zich toelegt op deze markt.

Door de coronacrisis is duidelijk sprake van een trendbreuk, constateert Reimers. ,,Werknemers worden gestimuleerd om meer thuis aan de slag te gaan en ze krijgen bovendien te horen dat werkgevers ook na corona willen blijven vasthouden aan deze manier van werken. Dat zet ze aan het denken. Als ze hun woning in de Randstad verkopen, kunnen ze er in Zuidwest-Friesland een ruimer, mooier huis voor terugkopen in een groenere omgeving.”

Krappe markt

Deze toenemende vraag van buiten Friesland, heeft huizenprijzen in de Zuidwesthoek flink doen stijgen, stelt Reimers: ,,Wij verkochten vorig jaar de woningen voor gemiddeld 250.000 euro. Dit jaar tot nu toe ligt het gemiddelde prijsniveau op 330.000 euro.”

Deze ontwikkeling baart hem ook zorgen. ,,Voor starters wordt het steeds moeilijker om een woning te bemachtigen. Zelfs in Friesland. Dat is geen goede zaak.”

Makelaar Anne Stenekes van Makelaardij Sneek herkent zich in het geschetste beeld van collega Reimers. ,,Ik heb de exacte verhoudingen zo niet paraat, maar er is zonder meer sprake van een toenemende belangstelling vanuit de Randstad voor dit deel van Friesland. Vooral de woningen in de dorpen zijn in trek. De behoefte aan ruimte, vrijheid en rust is blijkbaar groot.

Heeg, Terherne, Offingawier

Stenekes bespeurt ook veel animo voor recreatiewoningen, vooral die aan het water. ,,In de bungalowparken bij onder meer Heeg, Balk, Terherne en Offingawier staat bijna niks meer te koop.” Ook bij die trend is er een relatie met de corona-crisis. ,,Meer mensen kiezen voor een blijvende vakantieplek in eigen land.”

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde maandag dat de bestaande koopwoningen in augustus 8,2 procent duurder waren dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim 1,5 jaar tijd. De gemiddelde woning kost nu 336.277 euro tegen 316.183 euro een jaar eerder. Het is geen record, want in juli was de gemiddelde koopprijs net iets hoger: 336.957 euro.

Piek

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is sprake van een stijgende trend. De gemiddelde woningprijs ligt momenteel volgens het CBS ruim de helft hoger dan tijdens het dieptepunt ruim 7 jaar geleden.

Wel daalde in augustus het aantal woningtransacties. Het waren er 19.034, bijna 3 procent minder dan een jaar terug. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn bijna 148.107 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 5 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Woningmarkt