Zorg bij Friese landbouw over 'weglekken' van stikstofrechten

Stikstofrechten in de landbouw moeten bij transacties niet weglekken, vindt het Fries Landbouwcollectief. Foto ANP

De provincie Fryslân mag van goede wil zijn, landbouworganisaties zijn bang dat er stikstofrechten weglekken uit de Friese landbouw.

Het Friese landbouwcollectief, een samenwerkingsverband van landbouworganisaties in Friesland, heeft zijn zorgen hierover kenbaar gemaakt in een brief aan de provincie.

De provincie Fryslan heeft vanaf 19 december het zogenaamde extern salderen opengesteld. Dit betekent dat stoppende boeren hun stikstofrechten kunnen verkopen tegen een afroming van 30 procent aan collega-veehouders of andere economische sectoren. De maatregel moet zorgen voor een vermindering van de stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden en voor het weer op gang helpen van de vergunningverlening.

Het Friese landbouwcollectief hekelt het feit dat de provincies nog altijd geen goed stikstofregistratiesysteem hebben opgetuigd. Het roept om dit zo snel mogelijk te doen. Het systeem is nodig om goed zicht te houden op transacties met stikstofrechten. Zonder zo’n systeem is de kans groot dat stikstofrechten uit de landbouw zullen weglekken, zo waarschuwt het landbouwcollectief. Als voorbeeld wordt aangehaald een veehouder die stopt en die 50 procent van zijn stikstofrechten verkoopt. Door het schrappen van de vergunning, is de kans groot dat de resterende stikstofrechten komen te vervallen.

Dit weglekken van stikstofrechten uit de landbouw is volgens het Friese landbouw zeer zorgelijk omdat vele duizenden veehouders door overmacht zonder vergunning boeren. Het gaat met name om de zogenaamde PAS-melders en PAS-vrijgestelden. De kans is groot dat deze boeren extra stikstofrechten nodig hebben voor het verkrijgen van een legale vergunning.

Bij de start van het extern salderen zegde de provincie toe dat het de hand aan de kraan houdt om een grootschalige opkoop van stikstofrechten door niet-landbouwsectoren tegen te gaan. ,,Maar ons is niet duidelijk welke criteria bij die kraan gehanteerd worden”, stelt het landbouwcollectief.

Het collectief benadrukt de indruk te hebben dat de provincie Fryslan de landbouw ziet als een zeer belangrijke pijler van de economie. ,,We zouden daarom graag zien dat die mooie woorden ook omgezet worden in daden”, aldus het collectief.

Vacatures

Bijzonder hoogleraar en Senior onderzoeker

CMO STAMM

Magazijnmedewerker (m/v)

Bijl & de Jong Emmeloord b.v.

Praktijkmanager

Huisartsenpraktijk Poseidon

Nieuws

menu