Zonnepaneelbedrijf van broers uit Leeuwarden breidt uit naar Duitsland met oud-directeur Gorillas

Een monteur legt zonnepanelen op een dak.

Een monteur legt zonnepanelen op een dak. Foto: ANP

Soly, het in Groningen gevestigde zonnepaneelbedrijf van de broers Milan en Patrick van der Meulen uit Leeuwarden, breidt uit naar Duitsland.

Voor die klus hebben de broers de Duitser Alexander Brunst aangetrokken die afgelopen jaren voor flitskoerier Gorillas werkte als managing director en vice-president Duurzaamheid, Public Relations en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Gorillas werd eind vorig jaar overgenomen door de Turkse concurrent Getir.

Soly ziet veel potentie in Duitsland. Voor dit jaar verwacht de Duitse brancheorganisatie Bundesverband Solarwirtschaft 30 procent meer zonnepaneelinstallaties te verkopen dan vorig jaar. In 2022 kwamen er in Duitsland 269.144 installaties bij. Dat zijn er veel maar tegelijkertijd blijft de groei relatief gezien achter bij die in Nederland.

Goedkoper dan Duitse concurrentie

Een van de redenen daarvoor is dat de markt in Duitsland de vraag niet aankan, met lange levertijden en hoge prijzen tot gevolg. Soly denkt daar op in te kunnen spelen doordat het met zijn verregaand gedigitaliseerde bedrijfsopzet een stuk goedkoper kan zijn dan de Duitse concurrentie.

De expansie van de onderneming wordt mede mogelijk doordat het pensioenfonds ABP en Shell Ventures (de investeringstak van het olie- en gasbedrijf) een belang namen in het Groningse bedrijf. De verwachting is dat de omzet dit jaar op 100 miljoen euro uitkomt.