Woningmarkt blijft immuun voor corona: huizenprijs stijgt in Friesland met 13 procent

FOTO ANP
In Friesland stegen de prijzen in het vierde kwartaal met 0,9 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Dat is een relatief kleine stijging. Een huis kostte in het vierde kwartaal gemiddeld 278.000 euro. Bijna de helft (45 procent) van het aantal verkochte woningen werd boven de vraagprijs van de hand gedaan. De beperkingen die de coronacrisis op economisch gebied met zich meebrengt, hebben tot dusver geen negatieve invloed op het consumentenvertrouwen en koopgedrag.
13 procent stijging
Vergeleken met het vierde kwartaal van 2019, is de Friese huizenprijs met liefst 13 procent omhoog geschoten. Dat betekent dat een woning die bijvoorbeeld eerst nog 200.000 euro kostte, een jaar later 226.000 euro opleverde. ABN Amro schatte deze week nog in dat de huizenprijs komend jaar gemiddeld met nog 5 procent zal stijgen. Niet alle economen denken hier hetzelfde over. Deskundigen van ING stelden in december dat de huizenprijzen in 2021 waarschijnlijk voor het eerst in vijf jaar zullen dalen.
Willem Donker, afdelingsvoorzitter van NVM Friesland en makelaar-taxateur in Heerenveen, ziet geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat de prijzen gaan dalen. ,,Dat hat ek te krijen mei de hypoteekrinte. Dy is histoarysk leech en dan bliuwt de priis ek heech. Hast alles wurdt tusken de fiif en tsien persint boppe de fraachpriis ferkocht.’’
Niet zelden komen er twintig belangstellenden op een woning af. Tel dat op bij het lage aantal beschikbare woningen (het laagste aanbod in twintig jaar) en je krijgt een enorme krapte op de woningmarkt. Volgens NVM kun je in Friesland kiezen uit 1,9 vergelijkbare woningen, als je op zoek bent. Midden 2019 lag die krapte-indicator nog op vier.
Dorpen populairder
In het vierde kwartaal van vorig jaar verkochten NVM-makelaars in Friesland 1462 woningen (4 procent meer ten opzichte van vorig jaar in hetzelfde kwartaal). Alleen in de regio Leeuwarden daalde het aantal verkopen, net als het vorige kwartaal. Donker denkt dat dat komt door dorpen die steeds populairder worden om te wonen.
Die trend was al in het voorjaar zichtbaar. Veel meer huizen werden verkocht aan kopers uit de Randstad. In heel 2020 kwam dat gemiddeld uit op 11 procent. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.
Kopers die vanuit de Randstad naar Friesland komen, hebben maar een paar wensen: glasvezel, een studeerkamer en een mooie tuin. Wie zijn appartement in bijvoorbeeld Amsterdam verkoopt, kan er zo 6 ton voor vangen. ,,Dy minsken hawwe wol money in the pocket en kinne hjir dan in moai hûs keapje foar fjouwer as fiif ton. En dan ha se noch jild oer ek’’, zei Donker eerder al in de Leeuwarder Courant .
Overdrachtsbelasting
De (virtuele) wachtkamers bij makelaars en notarissen zaten de afgelopen maanden bomvol met starters en beleggers. Het was een gekkenhuis, mede door de overdrachtsbelasting. Wie na 1 januari als starter (jonger dan 35 jaar) de akte van een koopwoning bij de notaris laat passeren, hoeft geen overdrachtsbelasting (2 procent) te betalen. Beleggers daarentegen zijn nu 8 procent kwijt, maar konden vorig jaar nog profiteren van het relatief lage tarief van 2 procent.
Veel beleggers hebben hun slag eind vorig jaar dan ook nog even geslagen door goed verhuurbare goedkope appartementen en tussenwoningen aan te schaffen.
Gerelateerd
Vacatures
Voorzitter Bestuur
Talent Performance namens Museum Belvédère

Werkvoorbereider Infra
Geomaat

Technisch tekenaar / Werkvoorbereider
CORN Metaalbewerking
