Winst FrieslandCampina keldert door corona en Hongkong; domper voor boeren

Het zuivelcomplex van FrieslandCampina in Leeuwarden.

Zuivelconcern FrieslandCampina zag de winst vorig jaar kelderen met 71,6 procent naar 79 miljoen euro.

De oorzaken van de winstval zijn de coronacrisis, Hongkong en de reorganisatie. De omzet daalde licht met 1,4 procent naar 11,1 miljard euro.

Door de coronacrisis kon het zuivelconcern, dat in Friesland vestigingen heeft in Leeuwarden, Workum, Dronryp, Gerkesklooster en Wolvega, minder zuivelproducten afzetten naar de horeca. In Hongkong zorgen de onlusten met China voor een afnemende handel in de lucratieve kindervoeding.

Reorganisatie

De reorganisatielasten drukten het resultaat met 106 miljoen euro. FrieslandCampina, bekend van merken als Campina, Milner en Chocomel, maakte 10 november vorig jaar een grote reorganisatie. Daarbij zullen circa duizend arbeidsplaatsen vervallen in Nederland, Belgie en Duitsland. De totale kosten hiervan worden geraamd op 150 miljoen tot 175 miljoen euro. De ingreep moet leiden tot een structurele besparing van jaarlijks 100 miljoen euro.

De tegenvallende resultaten betekenen een domper voor de circa 13.000 leden-melkveehouders in Nederland. Voor het eerst in de historie krijgen ze geen nabetaling en leden-obligaties uitgekeerd bovenop de melkprijs. In 2019 was daar nog 138 miljoen euro mee gemoeid. De eerder uitgekeerde interim-uitkering moet worden terug betaald. Al met al daalde de melkprijs voor de boeren met bijna 6 procent naar 35,72 cent per kilo.

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu