Windpark Gemini: groene stroom voor 785.000 huishoudens

Windpark Gemini ten noorden van Schiermonnikoog is maandag officieel geopend. De turbines leveren straks groene stroom aan 785.000 huishoudens.

Waar hebben we het over?

Gemini omvat 150 windmolens en geldt voorlopig als het grootste zeewindpark van Nederland. Het ligt op zo’n 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. De locatie is gekozen vanwege de gunstige windkracht. De Eemshaven diende als uitvalsbasis voor de bouw.

Van wie is Gemini?

Het Canadese Northland Power bezit 60 procent van de aandelen, aannemer Van Oord 20 procent en afvalbedrijf HVC in Alkmaar en windmolenbouwer Siemens ieder 10 procent. De aanleg heeft 2,8 miljard euro gekost.

Gemini is toch een vrij duur park voor onze overheid?

Nou, het is beter te stellen dat het park voor de Nederlandse overheid duur kan uitpakken. De overheid heeft zich garant gesteld voor een minimumprijs, die nodig is om het windpark rendabel te maken. Zodra de marktprijs voor stroom onder dat minimum komt, vult de schatkist dat bedrag aan. De verplichting zou naar verluidt maximaal tot 4,5 miljard euro kunnen oplopen.

Was die garantie wel echt nodig?

Eigenlijk wel. De aanleg van een windpark op zee is nogal kostbaar. Een kolencentrale kan gemiddeld voor 4 cent een kilowattuur stroom produceren, voor Gemini mogen de eigenaren 17 cent in rekening brengen.

Zijn nieuwe windparken ook zo duur als Gemini?

Nee. Daarvoor zijn verschillende redenen. De eigenaren van Gemini moesten de 85 kilometer lange stroomkabel tussen het windpark en het vasteland zelf aanleggen. Die voorwaarde is uit de andere aanbestedingen gehaald. Dat karwei is uitbesteed aan netbeheerder Tennet. Niet minder belangrijk is dat aannemers en investeerder door verkregen ervaring goed geoutilleerde werkschepen en verbeterde windmolens goedkoper kunnen inschrijven.

Wat is de winst van Gemini voor het Noorden?

Een van de winstpunten was de directe werkgelegenheid bij de aanleg van het windpark. Alleen maritiem aannemer Van Oord schakelde al 450 werknemers in. Door het werk is de Eemshaven uitdrukkelijker in beeld gekomen bij andere windmolenbouwers. Elf parken maken gebruik van de faciliteiten van de haven voor aanleg en naderhand onderhoudswerk aan de windparken op zee.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie