Wie koopt de spookfabriek in Heerenveen?

De fabriek in Heerenveen. FOTO BOG AUCTIONS

De nooit afgebouwde melkpoederfabriek langs de A7 in Heerenveen staat te koop en trekt behoorlijk wat bekijks van ondernemers en beleggers.

,,Ik ga ervan uit dat er een respectabele partij komt die het pand een nieuwe functie geeft’’, zegt makelaar Koos Schreuder. Hij trof nog niemand die het complex op het Internationaal Bedrijvenpark Friesland plat wil gooien. ,,De meesten willen weten wat ze moeten doen om het af te bouwen.’’

Schreuder, die makelaar in Middelburg is, heeft al ettelijke excursies met kandidaat-kopers achter de rug. Die voerden over bouwgrond, want de beoogde productiehal kreeg nooit vloeren. Tot nu toe komt de interesse overwegend uit Friesland, meldt de makelaar. ,,Mensen bijvoorbeeld die hun bedrijf willen verplaatsen.’’ De fabriek staat op ruim 10.000 meter eigen grond.

Op 11 maart sluit de termijn waarin ABN Amro het object onderhands kan verkopen. Ligt er geen acceptabel bod, dan volgt op 26 maart een veiling bij BOG Auctions.

Dramatische geschiedenis

Het pand heeft een dramatische geschiedenis. De eerste paal ging in 2016 de grond in. Dat gebeurde in opdracht van Chinese investeerders die jaarlijks 60.000 ton melkpoeder (koe, geit, schaap) voor de Chinese markt wilden produceren. Ze zouden 30 miljoen euro investeren en er zouden 50 mensen aan de slag. Maar de bouw draaide uit op een nachtmerrie, gekenmerkt door wanbetaling en grote onenigheid over bouwtekeningen. In 2017 werd de bouw stilgelegd.

Uiteindelijk verloor ABN Amro zijn geduld met de opdrachtgevers. De bank maakt de restanten van de uiteengespatte melkpoederdroom nu te gelde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie