Westlander nieuwe voorzitter van LTO

De 64-jarige Sjaak van der Tak wordt per 1 januari de nieuwe voorzitter van boerenorganisatie LTO Nederland.

Sjaak van der Tak wordt de nieuwe voorzitter van LTO Nederland.

Sjaak van der Tak wordt de nieuwe voorzitter van LTO Nederland.

Van der Tak volgt de Groninger akkerbouwer Marc Calon op die op 12 mei opstapte vanwege een gebrek aan draagvlak. Calon kreeg veel kritiek op zijn besluit om uit Landbouw Collectief te stappen, het tijdelijke samenwerkingsverband van landbouworganisaties over de stikstofproblematiek.

Van der Tak, die voor een periode van drie jaar is benoemd, is geen onbekende binnen de grootste boerenorganisatie van Nederland. Hij is op dit moment voorzitter van Glastuinbouw Nederland, een onderdeel van LTO Nederland. Daarvoor was hij dertien jaar burgemeester van Westland en acht jaar wethouder voor het CDA in Rotterdam.

Volgens de vertrouwenscommissie is het voorzitterschap Van der Tak op het lijf geschreven. ,,Van der Tak is een verbinder die weet wat er speelt in de agrarische wereld. Hij heeft een passie voor het ondernemerschap in de sector en daarnaast veel bestuurlijke ervaring en een groot netwerk.”

De nieuwe voorzitter zegt te beseffen dat het geen makkelijke tijd is voor onze boeren en tuinders. ,,De marges zijn dun, de regeldruk is hoog en het politiek-maatschappelijke debat steeds feller. Op veel terreinen, van stikstof tot gewasbescherming, is de onzekerheid groot. Dat maakt het des te belangrijker om samen te werken.”

Een uitdaging zal ook zijn om van LTO Nederland weer de dominante belangenbehartiger te maken. Ook in agrarisch Nederland is sprake van polarisatie. Zo ontstonden de afgelopen jaren tal van nieuwe boerenorganisaties zoals Farmers Defence Force, Agractie en Grondig.

Na het vertrek van Calon maakten meerdere kandidaten hun belangstelling publiekelijk bekend. Zo ambieerden voormalig melkveehouder Jan Cees Vogelaar en akkerbouwer Jaap Haanstra uit Luttelgeest een duo-voorzitterschap. Eind vorige maand maakten ze bekend dat ze waren afgewezen. Vogelaar mikt nu op een zetel in de Tweede Kamer. Hij staat op de negende plaats van de verkiezingslijst van Forum voor Democratie.

Ook Broer Roorda, melkveehouder in Grou, deed een gooi naar het voorzitterschap. Roorda hoopt dat Van der Tak weer snel de verbinding zoekt met de partners van het Landbouw Collectief. ,,Dat moatte wy sa gau mooglik wer yn’e stegers sette. Wy moatte ôf fan dy fersnippering.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie