Werkgeversorganisaties roepen op voorzichtig te zijn met loonsverhogingen: 'De winsten zijn hard aan het verdwijnen'

Waar vakbonden moord en brand schreeuwen om stevige loonsverhogingen, pleiten werkgevers er juist voor om op de rem te trappen.

Werkgevers: inflatie niet verder opstuwen met loonsverhogingen

Werkgevers: inflatie niet verder opstuwen met loonsverhogingen ANP

Organisaties AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW stellen in een advies aan cao-onderhandelaars dat met structurele loonsverhogingen de inflatie wordt opgestuwd. Nederland komt waarschijnlijk volgend jaar in een economische recessie terecht, terwijl niet alle bedrijven en sectoren in staat zouden zijn om de financiële klappen op te vangen. ‘De flinke winsten waarover in het begin van 2022 werd gesproken zijn, voor zover die er al waren, hard aan het verdwijnen.’

De organisaties zeggen zich grote zorgen te maken over de economie en noemen de situatie van het bedrijfsleven ‘extreem wispelturig’. Daarbij hebben bedrijven het zwaar door de fors gestegen inkoop- en energieprijzen, terugbetaling van de coronaschulden en de versnelde verhoging van het minimumloon.

FNV vindt een loongolf bittere noodzaak

Vakbonden roepen al tijden dat bedrijven desondanks genoeg vet op de botten hebben en willen dat de lonen fors omhoog gaan. FNV gaat zelfs zover dat het voor volgend jaar eist dat de lonen gelijk aan de inflatie - in oktober 14,3 procent - worden verhoogd. Zo zou de koopkracht structureel worden gerepareerd. FNV wil deze automatische prijscompensatie in alle cao’s en vindt een loongolf ‘bitter noodzaak’.

‘Ondersteun met eenmalige uitkeringen’

Vacatures

Voorzitter Raad van Toezicht

Talent Performance namens Huurdersplatform Nieuw Elan

Systeembeheerder procesautomatisering

Attero

Data analisten

Mediahuis Noord

Nieuws

menu