Werkgevers: Nationale Groeifonds belangrijke stap

Werkgevers: Nationale Groeifonds belangrijke stap ANP

Het Nationale Groeifonds is een belangrijke stap, zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op het door minister Wopke Hoekstra van Financiën en minister Eric Wiebes van Economische Zaken gelanceerde plan. Volgens de werkgevers kan het groeifonds bijdragen aan een sterkere en duurzamere economie en de toekomstige welvaart van alle Nederlanders.

Met het Nationale Groeifonds trekt het kabinet de komende vijf jaar 20 miljard euro uit voor projecten die bijdragen aan de economische groei van Nederland. Een onafhankelijke commissie, met onder meer oud-minister Jeroen Dijsselbloem als lid, beoordeelt de voorstellen. Die worden aangedragen door het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere partijen en uitgevoerd door ministeries.

"De energietransitie, infrastructuur en kennisontwikkeling konden niet verder zonder extra publieke investeringen", zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. Volgens hem kan met het fonds onder meer de basis worden gelegd voor een nieuwe waterstofinfrastructuur en hoogwaardig openbaar vervoer.

"Nederland had echt wat in te halen en onze infrastructuur en kennispositie piepte en kraakte", zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. Hij vindt het goed dat ondernemers zelf nieuwe voorstellen mogen aandragen aan de commissie van het Nationale Groeifonds.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie