Werkelijk álle grondstoffen bij koekjesfabriek Hellema in Hallum zijn fors in prijs gestegen: 'Op dizze wize buorkje wy efterút'

Alle, maar dan ook werkelijk álle grondstoffen bij Hellema in Hallum zijn fors in prijs gestegen. ,,It is allegearre yn ‘e war’’, zegt directeur en mede-eigenaar Gerrit Hellema.

De fabriek in Hallum.

De fabriek in Hallum. Foto: Catrinus van der Veen

Smoeltjes, biscuits, speculaas en al die andere koekjes van Hellema in Hallum worden gebakken in met gas gestookte ovens. Dankzij de oorlogszucht van Poetin is de prijs voor dat gas dit jaar vier tot acht keer over de kop gegaan. Daarnaast zijn ook de bestanddelen van al die lekkernijen – vooral suiker, meel, chocola en plantaardige vetten- en oliën – flink duurder geworden.

Deels omdat het een relatie heeft met die hoge energielasten door de oorlog, deels door lagere oogsten. En ook het transport en containervervoer is razend duur geworden. Niks was meer zoals het was, verklaart Gerrit Hellema. Kostprijsverhogend wordt volgend jaar waarschijnlijk ook de nieuwe cao Zoetwaren. Door de piekende inflatie zullen de bonden ongetwijfeld geen genoegen nemen met een gebruikelijke loonsverhoging van zo’n 2 procent.

Doorberekenen

Vacatures

Praktijkmanager

Huisartsenpraktijk Poseidon

Bijzonder hoogleraar en Senior onderzoeker

CMO STAMM

Magazijnmedewerker (m/v)

Bijl & de Jong Emmeloord b.v.

Nieuws

menu