De banen in de zorg liggen in Friesland voor het oprapen (en niet alleen als verpleegkundige)

Foto:

Foto: ANP

Er stonden in het vierde kwartaal van 2022 in Friesland 1250 vacatures open voor beroepen in de sector zorg en welzijn. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.

De zorgsector is met 57.000 werknemers groot in Friesland. Wie aan werken in de zorg denkt, heeft het al gauw over beroepen als verzorgende of verpleegkundige. Maar een kwart van alle werknemers in deze sector is niet actief in specifieke zorgberoepen.

Zij doen voornamelijk administratief werk. De grootste kans op een baan ligt bij medisch en directiesecretaresses, HR-adviseurs, arbeids- en loopbaanspecialisten, boekhouders, controllers en accountants.

Ook hebben veel mensen in de zorg een dienstverlenend beroep, zoals schoonmaker, horecamedewerker en kapper. Er liggen kansen, aldus het UWV, ook voor mensen zonder zorgdiploma.

Het aantal ontstane en openstaande vacatures in de zorg nam in Friesland wel iets af, maar uit landelijke prognoses blijkt dat de werkgelegenheid in deze sector de komende jaren blijft groeien. De vraag naar personeel blijft daarmee onverminderd hoog.

Het UWV waarschuwt dat het aantal banen niet onbeperkt kan toenemen, omdat er anders te weinig mensen overblijven voor het werk in andere sectoren. Want ook in de techniek (2250) en bedrijfseconomische en administratieve beroepen (1700) is nog veel vraag naar menskracht.