Plunderen, opfikken, leegvissen, opmaken, uitputten: we lenen de wereld van onze kleinkinderen om 'm nu vast op te maken

Plunderen, opfikken, leegvissen, opmaken, uitputten. Daarom moeten we praten over duurzaamheid. Omdat we niet zoveel keus hebben. Omdat we allemaal te maken hebben met de gevolgen van het tegenovergestelde van duurzaamheid.

Rutger Middendorp.

Rutger Middendorp.

Meestal loopt een gesprek over duurzaamheid uit op het geven van meningen, het opbieden van wat je juist wel of juist niet doet voor het milieu, het uitwisselen van standpunten en het hartgrondig met elkaar eens of oneens zijn. Meestal het laatste.

Ik maak video’s over elektrische auto’s en in de reacties op YouTube komen letterlijk elke aflevering twee dingen terug: ‘Ik blijf nog wel even lekker diesel rijden’ en ‘die accu’s zijn ook slecht voor het milieu’, of de gouden variant ‘die stroom komt ook van een kolencentrale’.

Die opmerkingen komen steevast van mensen die als basis genoeg hebben aan een (inmiddels gerectificeerd) artikeltje in De Telegraaf of een tweedehands mening van een buurman. Nog nooit heb ik meegemaakt dat iemand met een wetenschappelijk artikel op de proppen kwam. Of een berekening voorlegde.

We breken meer af dan we opbouwen

Het is dan volgens mij ook niet de bedoeling om mij mijn ongelijk te bewijzen. Het is niet de bedoeling om het werk van wetenschappers beter te doen. Het is een krampachtige poging de harde waarheid onder ogen te zien. We breken meer af dan we opbouwen, we gebruiken meer dan dat er weer aangroeit, we stoken meer op dan we hebben. We lenen van onze kleinkinderen om nu vast op te maken.

Dat is een knap vervelend gevoel. Dat knaagt. Elke keer als de postbode langskomt met weer een pakketje. Elke keer als je bij het tankstation staat. Elke keer als je zes plastic bakjes weggooit na het maken van je avondeten. Elke keer als je in de meterkast die schijf rond ziet zoeven.

Het leven dat we leiden verschilt niet zo gek veel van dat van de buurman, van familie en vrienden. Je levensstijl over de kop gooien door niet meer op vliegvakantie te gaan, om dóór te sparen voor die elektrische auto, om je vakantiegeld uit te geven aan het isoleren van je huis, dat klinkt niet zo aantrekkelijk. Dat klinkt niet echt normaal.

Wennen aan groente zonder verpakking

Daarom moeten we praten over duurzaamheid. Praten over de kleine stapjes die we kunnen nemen. Wennen aan groente zonder verpakking. Wennen aan vakanties dichtbij. Wennen aan het meewegen van de milieu-impact van grote aankopen. Wennen door erover te praten.

Dus praat over duurzaamheid. Niet door je mening te geven, maar door je zorgen te uiten. Door je machteloosheid te durven uitspreken. Help een ander door je eigen strijd te laten zien. In de duurzaamheidscolumns hopen wij je daar inspiratie, kennis en praktische tips voor te kunnen geven.

Rutger Middendorp (’77) schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker voor onder andere tech platform Bright van RTL.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Duurzaamheid