Waterzuiveraar Paques uit Balk volledig in handen van SKion Water

SKion Water heeft alle resterende aandelen van waterzuiveraar Paques in Balk gekocht van de familie Paques.

Het pand van Paques in Balk.

Het pand van Paques in Balk. FOTO GOOGLE STREETVIEW

De familie Paques heeft zijn volledige belang in het bedrijf in Balk verkocht aan de huidige minderheidsaandeelhouder SKion Water. SKion Water had sinds 2011 een aandeel van 20 procent in het waterzuiveringsbedrijf. SKion Water is wereldwijd actief en heeft een jaaromzet van 700 miljoen euro. Het is een dochteronderneming van investeringsmaatschappij SKion GmbH, die voor 100 procent eigendom is van de Duitse ondernemer en miljardair Susanne Klatten. Door de aankoop van de resterende 80 procent aandelen kan SKion zijn positie versterken in Latijns-Amerika, India en Azië.

Markt verder verbreden

Het Balkster familiebedrijf maakt hoogwaardige zuiveringssystemen voor (afval)water en gassen. Met behulp van bacteriën worden afvalstofen afgebroken en omgezet in waardevolle stoffen als biogas en bioplastics. In een persbericht wordt gesproken van grote veranderingen op de industriële markt voor behandeling van afvalwater. Klanten vragen vaker om complete turnkey-oplossingen en projectuitvoering. Dit is een van de redenen voor Paques om de aandelen over te doen aan SKion. Ook kan Paques binnen de SKion-groep zijn markt verder verbreden.

De aandelenverkoop heeft geen gevolgen voor het personeel. Ook blijft de naam Paques bestaan en de hoofdzetel blijft in Balk. De familie Paques zal zich blijven richten op innovatie en zal blijven samenwerken met onderzoeksinstituut Watercampus in Leeuwarden en de Nederlandse watersector.

Eerste investering van SKion

Paques was de eerste investering van SKion binnen de watertechnologie. Toenmalig directeur Jos Paques hield lange tijd de boot af van geïnteresseerde ondernemers. Maar in 2012 ging hij toch in zee met investeerder SKion van Klatten. Volgens Paques wilden bijna alle investeringsmaatschappijen op korte termijn rendement zien, terwijl Klatten een langetermijnblik had. Daarin speelde mee dat SKion zelf ook een familiebedrijf is. Haar vader, grootindustrieel Herbert Quandt, redde autofabrikant BMW eind jaren vijftig van een overname door Daimler-Benz.

Paques heeft dochterondernemingen in China, Brazilië, Argentinië, Colombia, de Verenigde Staten, India, Maleisië en Thailand. Er werken wereldwijd tussen de 400 en 450 mensen. De jaaromzet bedroeg in 2018 circa 100 miljoen euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie