Student moet tussen de oren krijgen: voor watervraagstukken moet ik in Leeuwarden zijn

Cees Buisman (linksvoor), Johannes Boonstra, beide van Wetsus, doen een ellenboogboks met Jeroen Rijnhart (CEW) en Erica Schaper (NHL Stenden). FOTO LC

De huidige generatie hbo-studenten in Leeuwarden is zeer geïnteresseerd in klimaatvraagstukken en duurzaamheid. Toch schrikken ze terug voor watertechnologie. Dat moet anders, vindt NHL Stenden Hogeschool. ,,Watertechnologie moet als een magneet studenten naar Leeuwarden gaan trekken’’, aldus bestuursvoorzitter Erica Schaper.

De hogeschool wil samen met wetenschappelijk instituut Wetsus en onderzoekscentrum CEW het vakgebied zó aantrekkelijk maken dat studenten uit de hele wereld denken: ik wil naar Leeuwarden om te leren hoe je watervraagstukken oplost. Problemen in overvloed: wereldwijd zijn er groeiende tekorten aan schoon water voor mens, landbouw en industrie.

In Leeuwarden is veel kennis over reiniging, hergebruik, terugwinning van kostbare grondstoffen, ontzilting en water als bron om stroom op te wekken. Er zijn veel banen in het vakgebied en er valt goed te verdienen, onderstreept wetenschappelijk directeur Cees Buisman van Wetsus.

De drie partners gaan laboratoria delen, zullen samen onderzoeksprojecten opzetten, apparatuur inkopen en subsidietrajecten aanvliegen. Bovenal proberen ze zoveel mogelijk HBO-studenten aan te haken bij onderzoeken en het ontwikkelen van applicaties.

Dat kunnen studenten zijn met een technologie-achtergrond, maar ook mensen die bedrijfskunde of marketing studeren. Van de 24.000 HBO-studenten in Leeuwarden zijn er nu ongeveer 750 betrokken bij het vakgebied. Aan hun nieuwe ambities hebben de partners geen streefgetal geplakt. Woensdag bekrachtigden zij hun samenwerkingsovereenkomst met een elleboogboks.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie