Wandelende horecamannen hebben boodschap voor Mark Rutte

Wandelende horecamannen hebben boodschap voor Mark Rutte ANP

Premier Mark Rutte krijgt woensdag bezoek van twee wandelende horecaondernemers. Zij wandelden in tien dagen meer dan 200 kilometer van het Achterhoekse Ruurlo naar Den Haag om aan de minister-president te kunnen vertellen wat er leeft in de branche.

"We wilden graag een positief geluid laten horen", zeggen Bert van Zijtveld van restaurant De Heikamp en Alain Schepers van de Bierista Bieropleiding. Onderweg spraken ze met tientallen restauranthouders, andere ondernemers en deskundigen. "Wat opvalt is dat iedereen veel respect heeft voor Rutte."

Maar door de hernieuwde sluiting van de horeca hangen er donkere wolken boven de branche. Sommige ondernemers hebben echt langer steun van de overheid nodig, weten de twee. Niet iedereen klaagt, sommige van de gesprekken hadden volgens hen juist een hoopvol en inspirerend karakter.

Ook Peer Swinkels, topman van het brouwersconcern achter Bavaria, ontmoette de wandelaars. Hij kwam met het idee om sneltesten in te zetten zodat horecabedrijven bezoekers snel kunnen testen op corona. Dat zou het voor de overheid makkelijker maken om besmettingshaarden op te sporen, en op die manier zouden cafés en restaurants toch weer open kunnen.

Van alle gesprekken zijn korte filmpjes gemaakt en een compilatie daarvan geven de twee aan het einde van de ochtend aan Rutte. "Het is belangrijk dat hij dit hoort", aldus de ondernemers. "De horeca wil graag met het kabinet in gesprek en onderdeel worden van de oplossing."

De initiatiefnemers trokken afgelopen dagen al veel bekijks. Mensen konden de twee volgen op Facebook en de ondernemers waren te gast in de studio van Omroep MAX. Van Zijtveld en Schepers hadden via de mobiele telefoon ook een gesprek met acteur Barry Atsma, die de wandelaars moed insprak.

Vacatures

Enthousiaste Magazijn Medewerkers

Motor-Parts Nederland

Meewerkend voorman/hovenier (m/v)

Gemeente De Wolden Hoogeveen

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

Nieuws

menu